Förra veckan hölls flera minnesstunder för den mördade vänsterpartisten Abdirahim Hassan. I Somalia sörjer Wilo Abdulle, en av de svensk-somalier som återvänt för att bidra till återuppbyggnaden. Foto:Vilhelm Stokstad/SCANPIX

Efter mordet på Abdirahim Hassan: "Är det värt att vara här och satsa i Somalia?"

3:00 min

Den unge politikern Abdirahim Hassan, som dödades i den somaliska huvudstaden Mogadishu i förra veckan, var i Somalia för att få arbetare och ungdomar att organisera sig. Och han var mycket omtyckt, berättar Wilo Abdulle som efter tjugo år i Sverige flyttade tillbaka till Somalia 2011. Hon är en av flera svensk-somalier som - trots riskerna - återvänt till sitt hemland för att hjälpa till i återuppbyggnaden.

– Man måste vara vaksam när man sover, man måste vara vaksam när man går. Man måste veta hur man beter sig, hur man klär sig, vem man pratar med, och hur man pratar. Det är lättare för folk att ta till vapen än att föra en diskussion till exempel, säger Wilo Abdulle.

Men även om Somalia fortfarande är ett av världens farligaste länder så har utvecklingen sakta gått i rätt riktning. Sedan förra sommaren har landet ett fungerande parlament och sedan förra hösten en president och regering. Den islamistiska al-Shaababmilisen har pressats tillbaka.

Läget har ljusnat en del om man jämför med hur det var för några år sedan, men mycket återstår, säger Wilo Abdulle.

– Jag har inte varit i vissa stadsdelar i Mogadishu, och jag kommer inte att vara där heller, säger hon.

På grund av?

– Att risken är stor. Det är mycket bättre men det är inte säkert. Man ska vara medveten om att man reser till ett krigsområde.

Ändå är det flera svensk-somalier som beslutat sig för att resa tillbaka till sitt gamla hemland, för att försöka bidra till återuppbyggnaden. Wilo Abdulle, som är med och driver demokrati- och kvinnoprojekt, säger att hon själv känner fyra eller fem svensk-somalier som återvänt, men att det handlar om fler.

En av dem som ville vara med och bidra var Abdirahim Hassan. Han reste flera gånger till Somalia, och försökte bland annat få hamnarbetarna att organisera sig í en fackförening, och även bilda en ungdomsorganisation, säger Wilo Abdulle.

– Han kom hit med sina idéer, och hade mål för att delta i den politiska utvecklingen i Somalia. Och blev väldigt väl bemött av ungdomar. Han välkomnades och de hade sina träffar. Det var det han brann för, säger hon.

Men i onsdags i förra veckan sköts han ihjäl i Mogadishu. Han agerade tolk åt Vänsterpartiets gruppledare i Stockholms stad, Ann-Margarethe Livh, som var där för att besöka ett demokratiprojekt, när bilen de färdades i utsattes för en attack utanför stadens universitet. Abdirahim Hassan och en lokal säkerhetsvakt dödades.

Händelsen har drabbat Wilo Abdulle hårt, och hon funderar nu på sin framtid i Somalia.

– Jag tänker, är det värt att satsa något över huvudtaget i Mogadishu? Är det värt att satsa i Somalia? Är det kört? När man letar efter människorna som jobbar ideellt för att det ska bli bättre, när man tar vapen och mördar så sådana människor som Abdirahim, då tänker man: Är det värt att vara här?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista