Mer pengar till generösare flyktingkommuner

1:39 min

Regeringen föreslår ett nytt ersättningssystem för kommuner som tar emot flyktingar. Kommuner som tar emot många flyktingar får mer ersättning medan de som tar emot färre kommer få sänkt ersättning. Södertälje är en av de kommuner som kommer vinna på det nya systemet.

– Jag tycker att det är bra. Det är glädjande att regeringen har lyssnat på Södertälje - vi har ställt sådana krav i flera år, om ökad ersättning till kommuner som tar ett stort ansvar för svenskt flyktingmottagande, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

I regeringens förslag som kommer finnas med i budgetpropositionen i september föreslås ett nytt ersättningssystem som gör att ersättningen till kommuner som tar emot flyktingar blir prestationsbaserad. Det vill säga att kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända kommer att få en högre ersättning, medan kommuner med ett lågt mottagande i förhållande till folkmängden kommer få en något sänkt ersättning.

Anders Knape, ordförande för SKL, statens kommuner och landsting, är positiv till förslaget. Det finns fortfarande fler saker som bör göras för att flyktingmottagandet i kommunerna ska fungera riktigt bra, säger han, men menar att det här är ett förslag som ligger i linje med vad SKL tidigare har föreslagit.

– Det finns en mängd frågeställningar kvar att gå vidare med, men det här är ett steg på vägen åt rätt håll. Och jag uppfattar att man från regeringens sida lyssnar och är intresserade av att tillsammans med oss fortsätta att förbättra flyktingmottagandet och lösa en del av de problem som vi ser just nu, säger Anders Knape.

Enligt integrationsminister Erik Ullenhag kommer regeringens förslag innebära ett rättvisare system för flyktingmottagandet, och också en jämnare fördelning i landet. Något som också Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, hoppas på.

– Jag hoppas verkligen att det kan påverka andra kommuner att ta ett större ansvar för svenskt flyktingmottagande. Hela Sverige borde ta ansvar för svensk flyktingpolitik, som är nationell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista