Siavosh Derakhti. Foto: privat.

Får pris för arbete i Raoul Wallenbergs anda

"Det ger mer bränsle och motivation"
2:11 min

"Det är en stor ära att bli jämförd med Raoul Wallenberg, och det kommer att inspirera det fortsatta arbetet mot rasism." Så kommenterar 22-årige Siavosh Derakhti från Malmö nyheten att han får ta emot årets Raoul Wallenberg-pris på 100 000 kronor. Som 19-åring startade han föreningen "Unga muslimer mot antisemitism".

– Det känns fantastiskt att ta emot ett sådant pris och bli jämförd med Raoul Wallenberg , som är en stor förebild och ett fantastiskt namn för Sverige. Det ger mer bränsle och motivation att nå ut till fler unga och få dem att stå emot främlingsfientlighet och bekämpa all sorts rasism i vårt land, säger Siavosh Derakhti från Malmö.

Raoul Wallenberg-priset som nu delas ut för första gången ska gå till en person i Sverige som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom  kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet.

Det är precis vad Siavosh Derakhti från Malmö har gjort, menar juryn. För tre år sedan startade han föreningen "Unga muslimer mot antisemitism", som en reaktion på de attacker som judar utsattes för i Malmö.

I dag har föreningen breddats och bytt namn till "Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet". Man håller seminarier, möten och workshops, framför allt på skolor, med barn och ungdomar, lärare, politiker och tjänstemän.

Syftet är att öka förståelsen mellan olika grupper i Malmö. Och reaktionerna har inte alltid varit så positiva som de är i dag, berättar Siavosh Derakhti.

– Just nu har det varit mycket positivt, men det är klart att vi fått ta emot en del hotelser och obehagliga mail och brev, som jag själv fått ta emot. Men jag låter mig inte skrämmas, utan jag måste kämpa oavsett vilka hot jag får. Det värsta jag vet är när det är tyst när någonting händer. Och får inte låta det tysta uppstå. Utan det är tillsamman vi ska kämpa. Och tillsammans kommer vi längst.

Det är viktigt att ta ansvar för varandra, säger Siavosh Derakhti. Det finns för lite civilkurage i Sverige i dag, tycker han.

– Ja, det tror jag. Jag tror att det är för lite civilkurage i samhället. Men sedan är det så att jag vill bli en förebild, inspirera andra att nå ut till så många unga att de kan ta detta vidare, och att civilkuraget blir allt större hos Malmö-bor, men också här i Sverige, säger Siavosh Derakhti från Malmö.

Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy, vars syfte det är att sprida kunskap om Raoul Wallenberg och hans gärningar till gymnasieungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".