Flyktingar i Syrien står i kö för att få vatten. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

Situationen i Syrien påverkar vardagen i Sverige

"Varenda minut tänker man på det"
2:12 min

Anas Abdullah är kurd från Syrien, och tankarna kring situationen i landet fyller en stor del av hans vardag i Åkersberga. Han har hela tiden hoppats att det inte ska bli ett militärt angrepp, men efter den senaste tidens utveckling har han tänkt om.

– När vi ser kemiska vapen som används mot folket, och när al-Qaida börjar härja fritt i flera delar av Syrien så känner jag att ja, det kanske kan vara bra att göra något militärt mot Syrien. För jag tror inte att regimen kommer att ge sig, säger Anas Abdullah.

– Alla som jag har pratat med, vi befarar så klart att folk också kommer drabbas av det, så är det ju. Men vad ska vi göra? Folket drabbas om det blir militärt angrepp, och folk drabbas också när regimen får utöva sin makt på det här viset. I båda fallen är det folket som drabbas.

Anas Abdullah har bott i Sverige i 17 år, men många släktingar och vänner är kvar i Syrien. Nu tar tankarna kring situationen i landet upp en stor del av han och hans familjs vardag.

– Det påverkar väldigt mycket, för varenda minut tänker man på det, man läser och tittar på nyheter om vad som händer och vad som är på väg. Det är fruktansvärt, och det påverkar oss väldigt väldigt negativt. Alltså vi har nästan svårt att sova för att vi tänker på människorna i Syrien. Ibland får man ont i magen, alltså man nästan kräks av de där hemska bilderna som finns på Youtube och Facebook och så, där man halshugger folk. Alltså jag tror inte ens man halshugger ett djur på det viset.

Det är svårt när man känner att man inte kan göra något, när man inte vet hur man ska kunna hjälpa till, säger Anas Abdullah. Tankarna finns hela tiden hos de utsatta människorna i Syrien och det blir en utmaning att koncentrera sig på sitt arbete.

– Man försöker självklart fokusera på sitt jobb. Men jag kan i ärlighetens namn säga att det inte är lätt alltså. För det är vårt eget folk som lider. Utifrån det mänskliga perspektivet är det fruktansvärt oavsett om det är släktingar eller bekanta eller någon annan, men självklart blir det ännu mer när det är nära släktingar och goda vänner och så vidare. Så det är klart att det tar väldigt mycket tid från vår vardag, det gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".