Exempel på främlingsfientlighet i Sverige: en antisemitisk affisch utanför synagogan i Malmö och ett fönster på baksidan av moskén på Islamic Center i Malmö som skadades i samband med skottlossning mot moskén. Foto: Stig-Ake Jönsson, Drago PrvulovicScanpix. Montage: Sveriges Radio.

Regeringen satsar pengar på antirasism

3:47 min

Regeringen satsar 20 miljoner kronor extra på insatser mot främlingsfientlighet och intolerans under fyra år. De fyra allianspartierna är överens om det extra anslaget i de pågående budgetförhandlingarna, säger integrationsminister Erik Ullenhag. En viktig prioritering blir att bekämpa fördomar mot muslimer.

– Under senare år har vi gjort särskilda insatser när det gäller antisemitism; det vill säga hat mot judar, och islamofobi; det vill säga hat mot muslimer. Men jag ser också en verklighet i Sverige, där vi i likhet med många andra länder har alltför många som har för mycket fördomar mot just islam och muslimer, så att öka kunskapen och ta den diskussionen är ett särskilt fokus de kommande åren, säger Erik Ullenhag.

Med de nya pengarna så kommer regeringen lägga sammanlagt 60 miljoner kronor under de kommande fyra åren på att bekämpa främlingsfientlighet och rasism. Och det här är viktigt, säger Erik Ullenhag, för även om problemen är mindre än i många andra länder, så finns intoleransen här också. Och för den som drabbas är det knappast någon tröst att det är värre på andra håll, konstaterar han. Exakt hur pengarna ska användas är inte klart, men en hel del kommer att riktas till skolan.

– Dels går det till föreningar och ideella organisationer som jobbar mot rasism och främlingsfientlighet. Det vi har gjort under senare år är också utbildningssatsningar vad gäller lärare. Särskilt fokus har vi haft på Malmö-området, i och med att vi har haft problem med antisemitism  i Malmö. Men även kopplat till hot mot muslimer i samma område. Jag ser framför mig att vi kommer fortsätta ett arbete med rätt mycket fokus i skolan.

Men kan man budgetera bort fördomar och intolerans?

– Nej, men man kan bidra. Det är klart att en skolklass som haft möjligheten att åka iväg och se Auschwitz och historien om Förintelsen, där vet vi att vi får en effekt, därför att du får se den yttersta konsekvensen av hatet. Så den här typen av insatser kan spela roll. Men det är inte bara genom en budgetpost som vi vinner kampen om ett Sverige där vi står upp för människans lika värde, utan det är också en diskussion och en debatt som måste ta varje dag, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Och att det finns problem i Sverige, det visar inte minst händelsen i Farsta där en höggravid muslimsk kvinna med hijab attackerades på grund av sin religion, säger Erik Ullenhag. Men det finns ännu mer oroande tendenser på andra håll, tycker han.

– Ja, det som framför allt bekymrar mig är att vi har ett hårdnande klimat i Europa. Vi har ett antal länder som har ledande politiker som spelar på främlingsfientliga, ibland homofobiska strömningar – det vill säga homo-, bi- och transsexuella – och vi är ingen isolerad ö i Sverige. När den typen av värderingar vinner fäste i andra länder så riskerar det också att komma in över Sverige.

– Ska man konkret peka ut människor som drabbas hårdare än andra i Sverige i dag då handlar det om den judiska minoriteten, det handlar om svenska muslimer och det handlar också om den romska gruppen. Det romer möter i sin vardag är en diskriminering och ett utanförskap som är större än vad andra grupper drabbas av, säger Erik Ullenhag.

Ändå säger han sig vara optimist. Trots allt som händer är den långsiktiga tendensen ändå positiv i Sverige när det gäller synen på invandring och invandrare, konstaterar han.

– Ja, jag är optimist på det viset att Sverige faktiskt sticker ut, och där är paradoxen att ibland när man tittar på internationella medier så drog man slutsatsen att "Sverigedemokraterna kom in i riksdagen nu blir Sverige ett land som alla andra".  Men där har vi varit väldigt tydliga  från regeringens sida med att vi inte tänker låta det flytta den politiska kartan.

– Och vi ser också att om vi går tillbaks 20 år i tiden i Sverige så är människor i dag mer positiva till både flyktinginvandring och flyktingar och har mindre fördomar än man hade för 20 år sen. Det tror jag beror på ett långsiktigt arbete mot främlingsfientlighet och rasism och också på att människor i sin vardag träffar fler som är utrikes födda och som kanske  har en annan religion än vad man själv är van vid, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista