Kritiserade lågprisflygbolaget Ryanairs vd Michael O'Leary mötte svensk media på en åresskonferens i Stockholm. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix.

Röster höjs för att bojkotta Ryanair

2:45 min

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanairs vd Michael O'Leary tillbakavisar den kraftiga kritik som riktats mot bolaget den senaste tiden. "Rent nonsens" säger han om anklagelsen att bolaget skrämmer och hotar piloter som vill organisera sig fackligt. Vänsterpartiets Josefin Brink uppmanar nu till bojkott av företaget.

– Någonstans måste man dra en gräns. Man kan inte låta den här typen av skurkföretag, som jag vill hävda att Ryanair är, styra och ställa hur mycket som helst, och låta dem frångå regler som alla andra företag följer, säger Josefin Brink som är Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Ryanairs anti-fackliga hållning är känd, säger Josefin Brink. Flera rapporter har visat på stora brister i piloternas och kabinpersonalens arbetsmiljö. Och hon upprörs särskilt över uppgifterna i Ekot tidigare i veckan om att bolagets piloter känt sig tvingade att organisera sig anonymt, i rädsla för att straffas av arbetsgivaren.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Och det är dessutom i strid med svensk lagstiftning - vi har föreningsfrihet i Sverige. Och det strider också mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter och mot EU-lagstiftningen och vad du vill. Det är ett företag som verkligen har passerat gränsen för det anständiga, säger Josefin Brink.

Men det här dumheter, sa Ryanairs vd Michael O'Leary när höll presskonferens i Stockholm på torsdagen. Ryanair har aldrig agerat eller varit hotfullt mot en anställd som vill vara med i facket. Men bolaget har, enligt irländsk lag, rätt att inte förhandla med facket, utan direkt med de anställda. Den anonyma gruppen Ryanairpiloter består, hävdade O'Leary, av fackligt aktiva piloter från konkurrerande bolag.

– Det är ytterligare en kampanj för att, efter 29 år av misslyckanden, försöka tvinga Ryanair att erkänna och förhandla med facket, sa Michael O'Leary på presskonferensen i Stockholm.

Men kritikerna mot Ryanair är många. "Totalt oacceptabelt" sa den moderata arbetsmarknadsministern Hillevi Engström häromdagen om att piloterna känt sig tvungna att bilda ett nätverk för fackliga frågor anonymt, och även den fackliga kritiken har förstås varit hård.

Nu har fackförbundet Unionen gjort ett uttalande där man uppmanar resenärer att välja andra flygbolag där de anställda har rimliga anställningsvillkor. Men vilka möjligheter har svenska konsumenter att sätta press på ett internationellt storbolag som Ryanair? Josefin Brink tror ändå att en bojkott skulle kunna ge resultat.

– Förhoppningsvis kan det bidra, både till en ekonomisk skada för dem, men också ett opinionstryck på dem, att de faktiskt måste sätta sig ned och prata med sina anställda och respektera deras fackliga rättigheter, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Josefin Brink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista