Svårt ta sig fram i Stockholm när Obama kommer

1:39 min

Stockholm kommer påverkas mycket av president Barack Obamas besök nästa vecka. Invånarna får räkna med att inte kunna ta sig fram i staden lika lätt som vanligt. Och framkomligheten kommer inte bara påverkas inne i själva staden, utan även runt omkring, säger Mats Freij på Trafikkontoret.

– Vi gör bedömningen nu, att med tanke på transporter och eskorter under besöket, kan det komma att påverka trafiksystemet långt utanför stadens gränser. Alltså upp mot Arlanda och in- och utfarter, som under det här dygnet kan bli lite svåra att ta sig igenom, säger Mats Freij på Trafikkontoret på Stockholms stad.

Inne i de mest centrala delarna av Stockholm kan det bli svårt att ta sig fram ens till fots, eftersom det kommer vara mycket avspärrningar.

– Det vi vet är att centrala innerstaden, runt Slottet, regeringsbyggnaderna, ner mot Nybroplan och Kungsträdgården, där kommer det vara omfattande avspärrningar.

Busstrafiken i innerstaden kommer påverkas kraftigt. Vissa linjer kommer ställas in tillfälligt, och andra kommer få stora förseningar. Även båttrafiken kommer påverkas, då avgångar flyttas från Strömkajen till Nybrokajen. Därför rekommenderas resenärerna att resa med tunnelbana eller pendeltåg.

Och har man möjlighet att arbeta hemma, på distans, så är det en god idé under det här dygnet, säger Mats Freij på Trafikkontoret, eftersom det kommer bli problematiskt att resa i största allmänhet. 

– Vår rekommendation från Trafikkontoret är att man absolut inte ska ta bilen in till stan om man kan undvika det. Och väljer man ändå att ta bilen då får man räkna med stora störningar. Det är också en god idé om man har planerat en utlandsresa med flyg, att man kollar upp med sitt flygbolag hur det ser ut på Arlanda. Och att man kanske tar kontakt med trafikverket och frågar om tågen kommer att gå som de ska. Att man är ute i god tid, säger Mats Freij på Trafikkontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista