Statsminister Fredrik Reinfeldt när han besökte president Obama i Vita huset år 2009. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.

Obamas besök i Sverige väcker starka känslor

"Nej till Big Brother-Obama"
4:10 min

När president Obama kommer till Sverige nästa vecka så ordnar svensk-amerikanerna i föreningen Democrats Abroad en stor fest. Och i en källarlokal på Södermalm i Stockholm förbereder Nätverket 4 september en demonstration mot presidenten och USA:s politik. Maria Rosén, som är en av initiativtagarna till nätverket, håller upp en affisch.

– Det är en betongvägg med en bild på tid och plats och en övervakningskamera som går ut från väggen, och en skugga av ett drönarflygplan. Så står det att vi ska demonstrera mot massövervakning, USA:s krigspolitik och Nato-samarbete. Parollen för hela demonstrationen är "Nej till Big Brother-Obama", säger Maria Rosén som är en av initiativtagarna till nätverket Nätverket 4 september.

I ett rum kantat av överfulla bokhyllor står hon och trycker upp affischer inför demonstrationen. Nätverket 4 september består av ett 20-tal organisationer som tillsammans ska demonstrera vid Mynttorget i Stockholm när president Obama är på besök under nästa vecka. Bland annat Piratpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna tillhör nätverket. Trots medlemmarnas olika bakgrunder har de lyckats enas om ett brett budskap.

– Ja, att man är emot storebrorssamhället där massövervakning är tillåtet, men också att vi tänker att man ska försöka sätta en egen status på begreppet att man både kan definiera det med tv-programmet Big Brother där folk är instängda i ett hus med kameror och att det skulle vara en ganska tydlig bild på hur man kan tolka att samhället ser ut just nu. Så det är väl mer ett sätt att försöka få en bild av USA, eller USA:s politik, som någon form av storebror och att småsyskonen måste säga i från och där är vi många, säger Maria Rosén.

Det är Edward Snowdens avslöjanden om USA:s övervakning på internet har gjort att frågan återigen är aktuell, säger Maria Rosén som också är medlem i Ung Vänster. Hon känner sig oroad över utvecklingen och hoppas att regeringen kommer att diskutera frågan med Obama.

– Det är väldigt viktigt att prata om övervakning eller massövervakning tycker jag, för att det är en integritetskränkning både att övervaka sitt eget folk men framför allt att övervaka medborgare i andra länder. Det är absurt på så sätt, säger Maria Rosén.

Democrats Abroad är en förlängd arm av det Demokratiska partiet i USA och även de passar på att uppmärksamma president Obamas besök i Stockholm. Deedee Gierow är ordförande för föreningen och hon är glad över besöket.

– Ja, det känns helt fantastiskt, och vi är jätteglada. Jag tycker det är väldigt viktigt med det här mötet mellan Sverige och USA, säger hon.

Deedee Gierow säger att hon har förståelse för de som väljer att demonstrera, men hon vill inte uttala sig närmare om USA:s politik eller den övervakning på internet som Maria Rosén från Nätverket 4 september tycker är den viktigaste frågan. Men Deedee Gierow säger ändå att regeringen och Obama har frågor att diskutera och hon tycker att USA kan lära sig av Sverige.

– Ja, en positiv sak där Sverige är jättebra är grön teknik så jag hoppas att de pratar om det.

Föreningen ska ha en stor fest i Stockholm för att uppmärksamma Obamas besök. Deedee Gierow tror inte att hedersgästen kommer att dyka upp, men hoppas ändå på att få en skymt av presidenten. 

– Jag har inget schema över hans besök än, men vi hoppas att han ska hålla tal, men det är vi inte säkra på. Annars kan vi stå på gatorna med skyltar, bara så att han vet att vi finns här, säger Deedee Gierow från Democrats Abroad.

I källarlokalen på Södermalm, där Nätverket 4 september förbereder sin demonstration, ligger rullar med affischer i blå plastlådor vid ytterdörren. Volontärer kommer hit och hämtar dem för att sätta upp dem på kaféer över stan. De har precis tryckt upp 500 affischer till, men Maria Rosén säger att de kommer nog få trycka upp ännu fler. Just nu är det ett heltidsjobb för henne att organisera demonstrationen, men trots hennes ansträngningar tror hon inte att demonstration kommer ha en stor politisk påverkan.

– Det som jag själv skulle tycka vara roligt är att det blir en glad och trevlig demonstration, att man ser att olika grupper och att folk kommer med barnvagnar och liknande. Att man ser att det här är en stor folkrörelse, säger Maria Rosén som arrangerar demonstrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".