Höjdhopparen Emma Green Tregaro under friidrotts-VM i Moskva. Foto: Scanpix.

SOK: Inga regnbågsprotester tillåtna vid Sotji-OS

"Du får inte använda OS som en plattform för dina synpunkter"
2:48 min

Under friidrotts-VM i Moskva skapade de svenska deltagarna Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer internationella rubriker när de målade sina naglar i regnbågsfärger. Det skedde i protest mot Rysslands anti-gaylagar. Men den typen av aktion kommer inte att accepteras under nästa års vinter-OS i ryska Sotji, säger presschefen på Sveriges Olympiska Kommitté Björn Folin, åtminstone inte om man driver protesten aktivt.

– Om någon målar naglarna, och visar fram dem och säger att "jag har målat naglarna för att protestera mot det och det", då är det propaganda. Men naglarna är målade i en eller två eller tre färger och man inte säger någonting. Då är det ingen propaganda. Och de får naturligtvis svara på frågor, men de får inte vara proaktiva så att säga, säger Björn Folin.

Lagen, som Rysslands president Vladimir Putin skrev under i juni, innebär ett förbud mot "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer" riktad till minderåriga - och är en tydlig inskränkning av de homosexuellas rättigheter.

Och det var för att protestera mot det som höjdhopparen Emma Green Tregaro under VM målade sina naglar i rött, gult, guld, blått respektive lila, tog en bild på sin vänsterhand och la ut bilden på sociala medier, märkt med ordet "pride" bland annat. Löparen Moa Hjelmer gjorde senare samma sak.

I den olympiska rörelsens stadgar står det att "ingen demonstration eller politisk, religiös eller etnisk propaganda är tillåten på OS-områden". Men enligt Björn Folin på Sveriges Olympiska Kommitté SOK gick alltså inte Green Tregaro över gränsen när hon målade naglarna, utan när hon la ut bilden på nätet och märkte den med "pride".

Även om den här frågan kommit upp på bordet i samband med friidrotts-VM nu, så är den inte ny, säger Björn Folin. Diskussionen känns igen från Peking-OS.

– Vi har de en liknande diskussion när det gäller Kina, om mänskliga rättigheter, barnarbete, Tibetfrågan framför allt. Och vi hade väldigt många aktiva som uttalade sig före spelen i Peking, och vi sätter inte munkavle på någon. Men när du är på OS, så får du inte använda OS som en plattform för dina synpunkter, utan då ska det vara fritt från allt annat, säger Björn Folin. 

Det är inte aktuellt att skicka ut några speciella förhållningsorder till de svenska deltagarna inför vinter-OS i Sotji i februari nästa år.

– Vi säger bara att man måste följa de olympiska reglerna, och det är ett papper också som alla måste skriva på, aktiva och ledare. Och det förutsätter vi att man följer. Sedan säger vi till våra aktiva att om de har frågor så får de naturligtvis kontakta oss, så ska vi ge dem råd om de vill ha det om hur de ska uppträda.

Så det blir inga allmänna förbud så att säga?

– Nej, nej. Oh nej. Det har vi aldrig haft och kommer aldrig att få, säger Björn Folin, presschef på Sveriges Olympiska Kommitté.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".