Lundsbergs skola i Värmland har funnits sedan 1896. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Riksinternatskolorna

"De här skolorna har getts lite mer spelrum"

3:36 min

De svenska riksinternatens framtid är oviss. Lundsberg har fått stänga, och inom kort kommer en statlig utredning om skolornas framtid, och det är inte alls säkert att skolorna får fortsätta sin verksamhet på samma sätt som idag. För även om innehållet i undervisningen har anpassats efter svenska skolsystemet så lever de här skolorna fortfarande som i en egen värld. Det säger Petter Sandgren, som skriver sin doktorsavhandling om de svenska riksinternatskolorna.

– De har liksom lämnats för sig själv där ute, i de värmländska skogarna, eller på slätterna där utanför Uppsala i Sigtuna. De har nog känt att de har varit i viss mån fristående från svenska staten och svensk inblandning från Skolinspektionen och sånt, säger forskaren Petter Sandgren.

I Sverige finns det tre riksinternatskolor - Lundsberg, Sigtuna och Grenna, och de har en speciell plats i det svenska skolsystemet, och lyder under delvis andra regler än övriga skolor.

Skolorna styr inte själva innehållet i undervisningen - det anpassas efter svenska läroplaner. Men mycket annat på skolan, som till exempel trivselregler och värderingar är sådant som skolorna själva styr över, säger forskaren Petter Sandgren, som är doktorand i historia vid European University Institute, Florens, och skriver sin avhandling om de svenska riksinternaten.

Känslan av att riksinternaten har en slags särställning har att göra med den speciella plats som de har fått i det svenska skolsystemet, menar han. 

-- De här tre skolorna - förut var de fyra, med Solbacka som lades ner - har getts lite mer spelrum, de har fått en liten särställning. De drivs som en stiftelse med egen styrelse.

Det äldsta av de svenska riksinternaten - Lundsbergs skola - grundades 1896 av affärsmannen William Olsson med inspiration från klassiska internat som Eton och Harrow i Storbritannien. Och idén om en svensk privatägd internatskola som betonar "fostran av karaktären" uppkom som en del i ett större fenomen under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet med liknande skolor i bland annat just Storbritannien och i USA.

Förutom administrativa likheter har Lundsbergs skola också andra likheter med de engelska privatskolorna. Internatverksamheten är uppbyggd av elevhem, där varje elevhem har en hierarki som styrs utav en troman - en framröstad elev som går sista året. Tromannen har huvudansvaret för "disciplineringen" av elevhemmets yngre elever, som Petter Sandgren uttrycker det, men hela gruppen av äldre elever hjälper till med den fostrande uppgiften. Och det är också som en del i denna fostran som de flesta incidenter med misshandel och kränkningar som har rapporterats kring Lundsberg har förekommit.

Privatägda skolor med värderingar kring fostran som skiljer sig från det övriga svenska skolsystemet och samhället var kanske inte så anmärkningsvärt i början av 1900-talet. Men hur har detta lyckats fortleva?Petter Sandgren säger att det under riksinternatskolornas historia har förekommit flera försök, framför allt från lärarhåll men även från vissa rektorer, att förändra kulturen, men att det samtidigt också finns ett väldigt starkt stöd att bevara systemet. På Lundsberg till exempel består styrelsen av före detta elever, anställda och föräldrar till elever som går på skolan, och det finns en mentalitet av att man "förvaltar ett arv". 

– Alltid när det har bränt till så är det gamla familjer, som har varit på skolan i fyra-fem generationer, som sitter i styrelsen också, som har gått in. Och då har oftast rektorn fått gå när man har försökt förändra kulturen för mycket. För utan den distinktionen som den här speciella kulturen gör, med till exempel traditionen med rodd, och en viss mån av kamratfostran, så tappar egentligen Lundsberg och Sigtuna sin sociala funktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista