Nya medel för att utbilda nyanlända invandrare

3:33 min

Folkhögskolorna kommer att få ytterligare resurser för att ta hand av nyanlända invandrare och flyktingar. Det framgår ur regeringens budgetproposition för 2014. Eva Önnesjö, organisationschef på Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) säger att folkhögskolorna har kapacitet att ta emot de tusen personer som regeringen räknar ska ingå i programmet varje år.

– Ja, folkhögskolan är en flexibel skolform som har möjligheten att snabbt ordna och ändra sin verksamhet. Man kan säkert, med den kompetens man har, se till att det här också ska fungera på ett utmärkt sätt, säger Eva Önnesjö.

Arbetsförmedlingen ska få möjlighet att finansiera dessa kurser som ska utformas särskilt utifrån de nyanländas behov och förutsättningar, enligt regerings förslag.

Utbildningen kan till exempel handla om sammanhållna kurser som omfattar såväl svenska för invandrare (sfi), samhällsorientering och vissa orienterande och arbetsförberedande insatser, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Arbetsförmedlingen får sammanlagt använda 260 miljoner kronor av befintligt anslag under åren 2014-2017 för detta, enligt regeringens beslut.

Det skulle motsvara cirka 4 000 platser på en fyraårsperiod.

Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation organiserar 107 av de 150 folkhögskolor som finns i landet. Och många av dessa skolor har en miljö som främjar samarbete och kan underlätta integrationen mellan olika kulturer, säger Eva Önnesjö. Och detta uppdrag har funnits sedan länge, säger hon:

– Ja, om du tittar på det som är motsvarande för allmänkurs. I de kurserna finns i de här 150 folkhögskolorna ungefär 30 procent som är födda utanför Sveriges gränser. Och det betyder att det redan idag finns en stor erfarenhet att möta många olika kulturella grupper i folkhögskolan idag.

Det är inte första gången som Arbetsförmedlingen och folkhögskolorna samarbetar i speciella program för att utbilda nyanlända. Några program är speciellt inriktade till unga vuxna utan både arbetslivserfarenhet och tillräcklig utbildning.

Enligt Eva Önnesjö kommer folkhögskolorna i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö att få de flesta av dessa nya elever. Men också medelstora städerna med stor invandring som bl.a. Södertälje, Norrköping och Katrineholm.

Men kommer då alla folkhögskolor att söka medel hos Arbetsförmedling för denna insats? Eva Önnesjö:

– Det blir nog de folkhögskolorna som redan har ett arbete inom det här området som kommer att söka i första hand. Det här är ett uppdrag. Skolorna väljer själva om de vill ta de här uppdragen), säger Eva Önnesjö, organisationschef på Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO).

Integrationsminister Erik Ullenhag säger till SR International att han tror att det här kan vara en bra möjlighet för nyanlända att utbilda sig. Han understryker att insatsen, som ska ta högst två år per person, ska vara mycket individuellt anpassad:

– Det vi nu gör är att öppna upp en möjlighet att Arbetsförmedlingen kan använda dessa Folkhögskolor. Det passar inte alla nyanlända invandrare men för ganska många tror jag det kan vara en bra väg att få en samlad utbildning på Folkhögskolan, så det skulle vara möjligt att ha tvååriga insatser i en Folkhögskola men det är en bedömning man får göra för varje person som kommer, för varje nyanländ invandrare för att det ska vara individualiserat, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista