Kortare väg till jobb för utländska akademiker

2:52 min

Arbetsgivare måste sluta skylla på bristande språkkunskaper för att inte anställa utländska akademiker. Det menar man på "Korta vägen", en utbildning där man fått ut många nyanlända akademiker i jobb på kort tid.

– Statistiken visar att utländska akademiker får jobb i Sverige, ungefär efter sju års vistelse här i Sverige, och "Korta vägen" förkortar den här resan för många, som får jobb efter två, två och ett halvt år, säger Maria Hellsén som jobbar med projektet på Stockholms universitet.

Sammanlagt är det 370 akademiker som gått den halvårslånga utbildningen vid Stockholms universitet sedan starten 2010. Av de 57 som gick ut i februari i år hade 30, över hälften alltså, ett kvalificerat arbete i början av sommaren.

"Korta vägen" riktar sig till akademiker som har studerat på ett utländskt universitet eller högskola i minst tre år, som varit högst tre år i Sverige och har vissa svenskakunskaper. Man söker sig till utbildningen via Arbetsförmedlingen, det kostar ingenting, och när man väl har kommit in får man sina akademiska kunskaper kartlagda, och en del kompletterande undervisning.

– Under programmet får alla utbildning inom arbetsmarknad, samhällskunskaper, kunskaper i svenska - alla kurser hålls på svenska - och datakunskaper. De största grupperna är ingenjörer och ekonomer, säger Maria Hellsén.

Just ingenjörer efterfrågas på den svenska arbetsmarknaden idag. Det råder brist på utbildade ingenjörer, och bristen väntas öka framöver. Ändå går det 4.000 utländska ingenjörer arbetslösa. Och på "Korta vägen" har man haft svårt att hitta praktikplatser åt ingenjörerna på utbildningen.

Ofta skylls ointresset på att de utländska akademikerna inte pratar tillräckligt bra svenska. Men det duger inte som argument, anser man på "Korta vägen". Grunden i utbildningarna är ju ofta densamma. "Arbetsgivare måste sluta ta språket som gisslan för att inte anställa utländsk kompetens", sa projektledaren Lovisa Fältskog Johansson vid ett seminarium i Almedalen i somras.

Att få en bra praktikplats är ofta nyckeln in på arbetsmarknaden, säger Maria Hellsén.

– Det största problemet är att man kommer hit till Sverige och har inte så stort nätverk inom sin bransch. Så Stockholmsuniversitet, genom att skapa praktiker, hjälper våra deltagare att få de första kontakterna i näringslivet. Och ge dem möjlighet till en bra start och jobba inom sitt yrke här, säger Maria Hellsén som jobbar med projektet "Korta vägen" vid Stockholms universitet.

Anders Ljungberg Irina Makridova

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista