Raoul Wallenberg-monumentet på Nybroplan. Foto: Jessica Gow

Obama till synagogan för att hedra Wallenberg

0:56 min

Som en av få programpunkter under sin Sverigevistelse kommer USA:s president Barack Obama att besöka Stockholms stora synagoga, för att hedra Raoul Wallenbergs insatser under andra världskriget. En fantastisk händelse, säger Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm.

– Det är fantastiskt för oss att dels få uppleva att en amerikansk president kommer till Sverige, vårt lilla land. Och han då dessutom väljer att som en av få programpunkter är hos oss, i och vid synagogan, denna dag som är början på det judiska nyåret. Det är en fantastisk start på vårt nyår, och för den judiska gruppen i Sverige, säger Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm.

Förutom överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt, ett besök på Kunglinga Tekniska Högskolan för att prata miljöteknik och en middag med alla de nordiska regeringscheferna, så är det ett besök i synagogan som står på programmet. Troligen kommer han också bege sig till Raoul Wallenberg-monumentet vid Nybroplan i närheten.

Och det är Raoul Wallenbergs gärning som står i fokus för besöket i synagogan. Några andra förväntningar har inte Lena Posner-Körösi.

– Förväntningarna är egentligen inga andra än att det är fantastiskt att han - president Obama - kommer till vår underbart vackra synagoga, för att visa respekt, och framför allt för att hedra Raoul Wallenberg. Det räcker. Inga andra förväntningar. Det ska bli fantastiskt, och jag får förmånen att träffa honom personligen. Det räcker så jättebra, säger Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista