Bilder från syrisk tv som sägs föreställa syriska soldater i al-Qusayr. Foto: AP/Scanpix

Syriska asylsökande misstänks för krigsbrott

2:23 min

Bland syriska asylsökande finns misstänkta för krigsförbrytelse. De har nekats permanent uppehållstillstånd (PUT) av Migrationsverket. Och Migrationsverkets handläggare har fått instruktioner att ställa rätt frågor vid asylprövningen, men det är inte lätt, säger Lennart Eriksson, verksamhetsexpert på Migrationsverket.

– Det är väldigt svårt att göra detta. Vi gör våra asylutredningar med alla som ansöker om asyl och det är i första hand vad de själva säger under den här utredningen som kan medföra att det kommer en misstanke. Sen kan det finnas uppgifter som kommer utifrån från andra källor också, men det är väldigt sällan.

Hittills har ca 14 500 syrier sökt asyl i Sverige sedan konflikten startade.Migrationsverket fattade misstankar om krigsbrott mot tio asylsökande och har därför nekat permanent uppehållstillstånd till dem. Den största gruppen består av f.d. soldater från den syriska armén, säger Lennart Eriksson.

– Ja, det är ofta den kategorin som har tjänsgjort som soldater och deserterat eller också har de blivit inkallad till militärtjänstgöring. Och det är den största gruppen.

Några av dessa f.d. soldater har haft höga befälspositioner, säger Lennart Eriksson. Han påpekar att om det finns misstankar om brott då anmäler Migrationsverket det till Krigsbrottskommissionen som sedan utreder frågan om det har begåtts ett brott eller inte. Frågan är vad som händer med dessa personer som nu är misstänkta för krigsförbrytelser

– Är det så att de av domstolen fälls för brott så har domstolen rätt att utvisa dem enligt förfarande som gäller i domstolen. Sedan finns det ett annat instrument som kallas för exklusion eller uteslutande från skydd enligt Genevekonventionens direktiv och den svenska utlänningslagen. Där har  Migrationsverket möjlighet att utvisa den personen.

Och även om det skulle bli ett utvisningsbeslut för dessa personer så finns det för närvarande ingen möjlighet att verkställa det, säger Lennart Eriksson

– Sen ska vi komma ihåg att även om ett sådant utvisningsbeslut skulle fattas så går det inte att praktiskt verkställa pga situationen i Syrien. Det går inte att utvisa en sådan person tillbaka till Syrien i dagsläget - utan då brukar vi kunna bevilja ett tidsbegränsat uppehållstillstånd p.g.a. verkställighetshinder.

Det säger Lennart Eriksson verksamhetsexpert på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista