Hans Linde, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX.

Misstänkt spionverksamhet upprör politikerna

2:20 min

Uppgifterna om att Försvarets Radioanstalt (FRA) skulle ha samarbetat med den amerikanska NSA i avlyssningen av data- och teletrafik har skapat upprörda poltiska reaktioner i Sverige idag. "Det har gått för långt", säger demokratiminister Birgitta Ohlsson till SVT. Och Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, talar om en politisk skandal.

– Om det har förekommit ett samarbete mellan NSA och svenska FRA är det en stor politisk skandal. Vi vet idag att NSA bedriver en verksamhet som ligger långt, långt bortom vad den svenska lagstiftningen för signalspaning tillåter.

Det påstådda samarbetet avslöjades i ett utskott i EU -parlamentet där den grävande journalisten Duncan Campbell utfrågats. Han sade då bland annat att FRA har givit USA tillgång till de baltiska undervattenskablarna samt att Sverige, under operationen, har använt kodnamnet Sardine.

Hans Linde kräver att regeringen nu kommer till riksdagen, lägger korten på bordet och redovisar om det har funnits samarbete och i så fall på vilket sätt man har samarbetat. Men om terrorismen blir alltmer globalt är det då inte logiskt att samarbetet mellan olika länder blir mer intensivt?

– Det är självklart att terrorism är ett globalt problem som vi behöver bekämpa tillsammans. Men jag tror inte att vi kan bekämpa den genom att börja inskränka de mänskliga rättigheterna eller vår rätt till att ha ett privatliv, säger han.

Hans Linde säger att dagens omfattande övervakning är ett resultatet av väldigt medvetna politiska beslut i USA.

Han menar att det inte går att lita på Barack Obamas uttalande på presskonferensen i Stockholm i onsdags, när han sa att medborgarna inte behöver oroa sig över övervakningen, och att USA bara riktar sitt intresse mot ett litet antal individer eller den typen av verksamhet som hotar säkerheten i världen. Hans Linde:

– Jag måste säga att jag inte litar på USA på den här punkten. Vi vet också att det nyligen avslöjats att USA har övervakat och hackat både Mexikos och Brasiliens presidenters mail. Det är knappast en del av USA:s krig mot terrorismen. Utan det är ett ganska grovt intrång i både den personliga integriteten men också i andra staters suveränitet, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista