Anna Lindhs Minnesfond delar varje år ut stipendier till svenska organisationer eller personer som verkar i Anna Lindhs anda för att hennes arbete ska kunna fortsätta. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Lindhs minne lever vidare 10 år efter mordet

5:03 min

Det är tio år sedan den dåvarande socialdemokratiska utrikesministern Anna Lindh dog efter ett knivöverfall på varuhuset NK i Stockholm. Hennes arbete, med fokus på frihet och mänskliga rättigheter, går vidare genom de organisationer som får ta emot stipendier från Anna Lindhs Minnesfond. För Karin Olsson, som är verksamhetschef på fonden, så har minnet från dagen då Anna Lindhs dog etsat sig fast.

– Nyheten kom den 10 september 2003 och det var överallt på nyheterna. Det blev förstärkt eftersom det var ett dubbelt trauma för Sverige i och med att det var den andra politikern som utsattes för en attack, och som senare också dog. Så jag kommer ihåg dels sorgen av att ha mist en fantastiskt person och också en fantastisk utrikesminister, men också den nationella sorgen som kom över vad det här gör för ett land, säger Karin Olsson.

Minns du vad du gjorde då?

– Ja, jag satt hemma hos mina föräldrar.

Anna-Karin Rybeck som är verksamhetschef på kvinnojouren Somaya kommer också ihåg vad hon gjorde när hon nåddes av nyheten.

– Jag vet precis vad jag gjorde den dagen när jag fick reda på det. Jag var på väg till Oslo tillsammans med min familj och det var väldigt oförståeligt, det var ju på årsdagen utav 11 september-attacken mot World Trade Center i New York också, och väldigt mycket att ta in att det skulle hända och att det på något sätt var omständigheter som blev så fasansfulla och fick sådana konsekvenser, säger Anna-Karin Rybeck.

Intill en kullerstensgata i Gamla stan ligger Anna Lindhs Minnesfond. Det var Ingvar Carlsson, som blev statsminister när Olof Palme mördades, som tog initiativ till fonden sex dagar efter Anna Lindhs död. Tanken var att se till att hennes gärningar skulle kunna fortsätta genom andra. Karin Olsson som är verksamhetschef på minnesfonden berättar att de årligen delar ut pris och stipendier till organisationer eller personer som verkar i Anna Lindhs anda.

– Det är dels det här modet, man lyfter fram att Anna Lindh var både mänsklig och modig och mötte både meningsmoståndare och politiska vänner i ögonhöjd. Hon hade inga problem med att slå näven i bordet och sticka ut och ställa krav, men också att hon gjorde det väldigt mycket med respekt, säger Karin Olsson.

En av de viktigaste frågorna för minnesfonden är mänskliga rättigheter men Karin Olsson berättar att fonden varje år fokuserar på ett snävare tema för att kunna välja ut stipendiaterna. Förutom att dela ut ett internationellt pris så delas även stipendier om 25 000 kronor ut till svenska organisationer som går i Anna Lindhs fotspår.

– I år har vi kvinnors ledarskap och delaktighet, så det är jättespännande. Våra stipendiater i år är Tjejzonen som är en tjejjour som verkar på internet, genom Skype, chatt och mejl. Den andra stipendiaten är Ella pop- och rocklinje på Gotlands folkhögskola som är en musikutbildning för kvinnor just för att musikbranschens största utmaning i dag är faktiskt bristen på jämställdhet där det är killar och män som står vid micken med instrumenten och tjejer som står som doa doa-körer, säger Karin Olsson.

Tidigare organisationer som tagit emot Anna Lindh-stipendiet är bland annat Mitt Liv som genom ett mentorskapsprogram arbetar för att integrera personer med utländsk bakgrund i arbetslivet, och Subfuzion som är en ideell förening i Botkyrka som stödjer ungdomar som vill arrangera kulturevenemang.

År 2008 fick kvinno- och tjejjouren Somaya stipendiet. De specialiserar sig på att skydda kvinnor mot hedersrelaterat våld och förtryck, och kvinnorna som söker sig till dem kan få hjälp på över 30 olika språk. Kvinnojouren har en hemlig adress och personalen arbetar under alias. SR International möter upp verksamhetschefen Anna-Karin Rybeck från Somaya utanför en mataffär i Stockholmsområdet.

– Är det okej för dig att skriva på att du inte ska röja våra adress? säger Anna-Karin Rybeck.

I trapphuset sitter en skylt med ett annat företagsnamn så ingen kan gissa att det är här kvinnojouren arbetar. Inne på kontorets vita väggar hänger några av diplomen som Somaya har fått ta emot sedan organisationen startade för 15 år sedan.

– Här ser du en fin tavla, vårt diplom som sitter uppe som en påminnelse. Organisationen fick priset 2008. Det är naturligtvis väldigt hedrande att vara tillsammans med de andra stipendiaterna i det sammanhanget och det gav ju oss också chansen att hjälpa fler, säger Anna-Karin Rybeck.

Vad gjorde det för konkret skillnad för verksamheten att få stipendiet?

– Förutom hedern och erkännandet så gav ju naturligtvis medlen möjligheten att till att hjälpa flera. En sådan här verksamhet, som alla andra liknande verksamheter och många andra stipendiater, lever under en ganska stark ekonomisk press förstås och det finns inga små, om några, ekonomiska marginaler överhuvudtaget, så varje extra krona som kommer in gör att det öppnar möjligheter för att hjälpa fler, så det är 25 extra dygn kan man säga, säger Anna-Karin Rybeck.

Hon tycker att det är självklart att arbeta i Anna Lindhs anda och att ha modet att stå upp för grupper som annars lätt hamnar i skymundan.

– Ja för mig är hon en symbol och en person som verkligen har verkat för ett mera jämställt, rättvist och tryggt samhälle, säger Anna-Karin Rybeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista