Huvud med krona från 1300-talet. Hittat 1938 av byggarbetare under utgrävning av en husgrund i Ife, Nigeria. Nu ställs det ut i Bergrummet under hösten och vintern. Foto: Rose-Marie Westling, Världskulturmuseerna.

Afrikanska mästerverk har kommit till Stockholm

"Fantastiska konstverk från kungadömet Ife"
1:50 min

Afrikanska mästerverk heter en utställning som nu öppnar sina dörrar i Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Bland de över 100 skulpturerna av metall, sten och terrakotta, de äldsta från 1100-talet, finns några av världens mest sofistikerade historiska konstverk, säger Michael Barrett på Världskulturmuseerna.

– Utställningen handlar om fantastiska konstverk från kungadömet Ife som var ett medeltida kungadöme mellan ungefär 1100- talet och 1400-talet i Västfrika i det som i dag är Nigeria. Staden Ife finns fortfarande kvar i Nigeria, den har ungefär en halv miljon invånare och i staden Ife finns det fortfarande kungen, Oòni av Ife kvar och han är fortfarande viktig del av den lokala samhället, säger Michael Barrett, intendent och ansvarig för Afrika på Världskulturmuseerna.

Föremålen vittnar om ett tidigt kosmopolitiskt maktcentrum i Västafrika, dess världsbild, ritualer och religion och om ett samhälle som var ett av de mest avancerade för sin tid. En vandrande utställning som nu under några månader gästar Stockholm. Hur mycket har dess unika utställningslokal Bergsrummet på Skeppsholmen  påverkat utställningen?

– Egentligen har den inte förändrats så mycket när det gäller tematik och urval av föremål. Men vi har gjort en egen formgivning som jag tycker är ganska vacker och djärv kan man säga om man jämfört med vad man gjort på tidigare platser. Vi har utnyttjat formen på de här ganska smala rummen, tunnlarna som vi har här och jag tycker att resultat blev väldigt suggestivt och väldigt vackert, säger Michael Barrett.

Vandrande utställningar är en trend som är här för att stanna menar Michael Barrett, intendent på Världskulturmuseerna. Det som en motsats till vad som var brukligt under tidigare kulturhistoria då många civilisationer upplevt att  deras viktiga kulturföremål färdades över haven för att hamna i olika museer. Ett exempel har vi haft i Sverige på Etnografiska museet i Stockholm som för sju år sedan lämnade  tillbaka en känd kanadensisk hövdings totempåle. Istället för att bli ett museums föremål blir dessa kulturskatter något som många fler få se och uppleva.

– Jag tror att vi kommer att se mer av den typen av utställningar där föremål vandrar mellan olika platser, föremål blir på museum en längre period, sedan lånar man ut föremålen och deras mobilitet blir allt större och allt intensivare. Det tycker jag är väldigt bra och positivt, säger Michael Barrett, intendent  och ansvarig för Afrika på Världskulturmuseerna.

Utställningen kommer att pågå från 7 september till 23 februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".