Gabriel Wikström, ordförande för SSU, och Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna.Foto: Scanpix.

Svenska partier följer norska valet på plats i Oslo

4:06 min

Det är stortingsval i Norge idag. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har valt att stanna hemma och inte aktivt delta i den norska valkampanjen. Istället har de bägge partierna skickat bland andra sina partisekretare till Oslo idag. För det är ett viktigt val, säger Moderaternas Kent Persson.

– Det är klart att det påverkar relationerna mellan Sverige och Norge. Nu har ju vi av tradition ett bra samarbete mellan de två länderna. Men det som är viktigt för oss är att se hur Høyre kan vinna ett val, men också vilken politik de tänker genomföra. Och i den delen är det intressant att se hur Høyre valt att gå till val på klassiska välfärdsfrågor, och ser ut att göra en stor valframgång på det, säger Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna.

Även om det styrande Arbeiderpartiet har repat sig lite i de senaste opinionsmätningarna, så tyder det mesta på att den sittande trepartiregeringen kommer att falla i dagens stortingsval. Det innebär att Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg kommer att få lämna över statsministerposten till borgerliga Høyres ledare Erna Solberg.

Kent Persson säger att svenska Moderaterna har lärt mycket av norska Høyre, till exempel när det gäller att knacka dörr och möta väljarna, och att Høyre säkert har lärt en hel del av Moderaterna.

Många bedömare hävdar till och med att Høyre mer eller mindre kopierat de ”Nya Moderaternas" segerstrategi från de svenska valen 2006 och 2010. Ordföranden för Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Sverige, Gabriel Wikström, själv på plats i Oslo, är en av dem som ser likheterna mellan Høyres och Moderaternas sätt att bedriva valkampanj.

– Att man försöker lägga sig väldigt nära Socialdemokraterna, att man tonar ned sina förslag om privatiseringar, och att man hävdar att skattesänkningar inte kommer att leda till en sämre välfärd. Så på det sättet är de väldigt lika de Nya Moderaterna. Men resultaten som vi har sett i Sverige - och det är också något som jag talar om när jag är här i Norge - är att skattesänkningarna har lett till en försämrad välfärd, och privatiseringarna har inte gjort det lättare för människor att välja eller få en bättre välfärd, säger SSU-ordföranden Gabriel Wikström

Förutom partisekreteraren Carin Jämtin och flera andra ur den socialdemokratiska ledningen, så finns ett 50-tal SSU-are på plats i Norge för att försöka hjälpa fram Arbeiderpartiet till en ny valseger. Och speciellt på en punkt är det ett mycket viktigt val idag, säger SSU-ordförande Gabriel Wikström.

– Om högern vinner är man beredd att ta in det främlingsfientliga Fremskrittspartiet i regeringen, och det är en mycket skrämmande utveckling, en utveckling som jag är rädd för att vi får i Sverige också med norsk förebild. Att Moderaterna vid någon tillfälle är berett att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger han.

Men det finns inga sådana planer, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

– Vi följer valresultatet så får vi se hur regeringsbildningen ser ut. Varje land har sin logik. Vi går fram i en stabil allians i Sverige mellan de fyra borgerliga partierna, och det har vi vunnit val på, och det är vår utgångspunkt att kunna vinna val igen.

-- På just området migration och integrationspolitik så skiljer det en del mellan Sverige och Norge. Norge har en restriktivare syn på detta, och vi kan konstatera att i Sverige så har vi valt en öppnare väg, säger Kent Persson.

Båda sidor är överens om att det är ett viktigt val, men ingen av de två ledande partierna i Sverige har beslutat skicka sina partiledare för att delta i valkampanjen. Men även om den tidigare socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin var med i den förra norska valspurten finns ingen riktig tradition i Norge av att ta hjälp av ledare från systerpartier i andra länder, säger Gabriel Wikström. Kent Persson i Moderaterna är inne på samma linje.

– Vår utgångspunkt är att vi försöker stötta och supporta Høyre hemifrån Sverige, med glada tillrop och gott humör. Och i slutet så kommer vi med flera medlemmar och hjälper till i valspurten. Däremot är det ju så att det är ju Høyre som ska vinna val i Norge, och Erna Solberg är en fantastisk statsministerkandidat, så hon behöver inte ha draghjälp från Fredrik Reinfeldt för att vinna det här valet, det gör hon så bra på egna meriter, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista