Fyra skottlossningar skedde under förra veckan på Hisingen i nordvästra Göteborg. Två män har omkommit och två skadats av skjutningarna. Foto: Scanpix.

"Skärpt vapenlag ingen lösning mot skjutningar"

3:24 min

I dag kallade kommunstyrelsen och polisen i Göteborg till extrainsatta möten efter förra veckans skjutningar. Mötet följdes av en presskonferens där kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) bland annat föreslog strängare vapenlagar. Men Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet, tror inte att skärpta vapenlagar är rätt väg att gå.

– Jag tror att en skärpning av vapenlagstiftningen bara kan påverka detta marginellt, om överhuvudtaget. Jag tror i princip inte att det kommer ha någon effekt. Vi har en ganska sträng vapenlagstiftning. De vapen som förekommer i den här typen av uppgörelser smugglas illegalt för det mesta och innehas av kriminella grupperingar. Jag tror inte att det är så mycket fråga om vad vi har för lagstiftning när det gäller vapen. Däremot så vet vi inte minst från New York att hög aktivitet hos polisen att försöka avväpna de kriminella grupperingarna brukar hjälpa, säger Jerzy Sarnecki professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet,.

Förra veckans skjutningar började redan på måndagen på Hisingen i nordvästra Göteborg där ett tiotal skott avfyrades. Då skadades ingen, men när det på onsdagen sköts igen i samma område omkom två män, 17 och 28 år gamla. Skjutningarna fortsatte i fredags då en man skottskadades i Hammarkullen i norra Göteborg och igen på söndagen då ytterligare en man skottskadades i en av två olika skottlossningar.

Under 2012 skedde 33 skjutningar i Göteborg. Hittills i år har det skett 30, en siffra som enligt Jerzy Sarnecki är hög med svenska mått mätt.

– Ja, det tycker jag är mycket. Jag tror att vi i hela landet har en tendens att antalet sådana händelser ökar sedan ett antal år tillbaka, säger han.

Att skjutningarna drabbar just Göteborg och inte Malmö eller Stockholm tror Jerzy Sarnecki till viss del är en slump. Flera av skjutningarna är enligt polisen uppgörelser mellan rivaliserande gäng och Jerzy Sarnecki menar att gängkriminalitet och skjutningar är storstadsfenomen som drabbar alla större städer med jämna mellanrum.

– Jag tror att det är i viss mån en slump. Det förekommer i alla storstäder och ibland ökar den där aktiviteten. Det är ofta så att någon börjar bråka med någon och sen svarar de andra på samma sätt, nämligen att skjuta på varandra, säger han.

Sedan dubbelmordet i onsdags har polisen i Västra Götaland bett om nationell förstärkning för att hantera vapensituationen i Göteborg och för att kunna patrullera i de skottdrabbade områdena. För trots att flera av skjutningarna har varit riktade mot gängmedlemmar har många skottlossningar skett mot lägenheter i tätbebodda bostadsområden, något som innebär att allmänheten kan hamna i skottlinjen enligt Jerzy Sarnecki.

– Det klart att man skjuter inte mot allmänheten utan man skjuter mot sina så kallade fiender. Men man är oerhört hänsynslös och skjuter mot till exempel lägenheter eller bostadshus och det kan mycket väl hända att oskyldiga människor kan hamna i skottlinjen. Man ska inte överdriva de där riskerna, men det är klart att de finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista