Erna Solberg från moderata Höyre blir ny statsminister i Norge. Foto:Sveriges Radio

Norges val kan bana väg för Sverigedemokraterna

2:41 min

Gårdagens val i Norge innebär regeringsskifte till en borgerlig regering och för första gången ser det ut som att det högerpopulistiska Fremskrittspartiet kan komma in i regeringen. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, tror att Sverigedemokraterna kan tjäna på det norska regeringssamarbetet.

– I Sverige har regeringen Reinfeldt och Alliansen hållit Sverigedemokraterna väldigt kort och inte på något sätt samverkat med dem. När norska Höyre nu bjuder in Fremskrittspartiet till regeringssamarbete så kan det sända signaler om att det är inte så farligt att samarbeta med främlingsfientliga eller invandringskritiska partier och att Sverigedemokraterna kan tjäna på det i den svenska debatten. Titta här, i Norge får minsann Fremskrittspartiet vara med varför skulle vi då inte kunna få vara med i Sverige, säger Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Höyre (moderaternas systerparti) fick 26 procent av rösterna, och partiledaren Erna Solberg blir nu Norges andra kvinnliga statsminister. Men det är ännu inte klart hur regeringen kommer att se ut.

Inför valrörelsen hämtade de borgerliga partierna i Norge mycket inspiration från Sverige och gick till val med bland annat lov om skattesänkningar och ökad privatisering. Men trots att partierna inspireras av varandra så påverkas inte väljarna nämnvärt av sina grannländers val menar Ulf Bjereld.

– Nu är det ju ett år till det svenska valet så jag tror egentligen inte att det behöver betyda särskilt mycket. Däremot kan man väl säga att utvecklingen i svensk politik kanske hade betydelse för det norska valet. För det vi såg i den norska valkampanjen var en avspegling av den debatt vi haft i Sverige under flera år. Där de borgerliga partierna gick till val på ökade privatiseringar och skattesänkningar på samma sätt som alliansen har gjort i Sverige, säger han.

Även om Norge nu får en borgerlig regering är Arbeiderpartiet (socialdemokraternas systerparti) fortfarande Norges största parti, med 30 procent av rösterna. De intar nu oppositionsställning tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre efter åtta år vid makten. Och trots att Arbeiderpartiet fick fler röster än väntat menar Ulf Bjereld att socialdemokratin är på nedgång och att det kan ha en viss påverkan när Sverige går till val nästa år.

– Om man leker med tanken så är det faktiskt så att det har varit val i Australien där en socialdemokratisk regering fick avgå. Vi har val i Norge där en socialdemokratiskt ledd regering fick avgå. Vi har val i Tyskland där mycket talar för att Socialdemokraterna inte kommer att återta regeringsmakten. Det klart att allt annat lika så är det tungt för de socialdemokratiska partierna i Europa i dag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista