1 av 5
Bilden har tagits fram ur ett 50 år gammalt arkiv. Observera att Sveriges Radio inte har kunnat kontrollera äktheten av bilden. Foto: Privat arkiv/Aftonbladet/IBL Bildbyrå AB
2 av 5
Dag Hammarskjöld blev FN:s generalsekreterare 1953. Foto: Scanpix.
3 av 5
Dag Hammarskjöld. Foto: UPI/Scanpix.
4 av 5
5 av 5
Foto: Scanpix
Internationell juristkommission:

"Dag Hammarskjölds död bör utredas på nytt"

2:45 min

Den amerikanska övervakningstjänsten NSA har information som skulle kunna kasta nytt ljus över flygkraschen i Kongo 1961, där FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades. Nu vill en internationell juristkommission att FN återupptar sin utredning om vad som hände med Hammarskjöld.

– Vi vet att det pågick en omfattande avlyssning av radiotrafik runt hela jorden. Man hade en station på Cypern, och där är det en person som lämnat information till oss. Och det finns också annan information att man har hört radiokommunikation i luften som tyder på att något inte var som det skulle, säger FN:s tidigare rättschef Hans Corell som suttit med i den internationella juristkommissionen.

Det var när Dag Hammarskjöld i september 1961 var på väg på medlingsuppdrag i den infekterade Kongokonflikten som planet som han färdades i kraschade vid flygplatsen i Ndola i dagens Zambia. Vad som orsakade kraschen har aldrig helt klarlagts. Den senaste utredningen - som svenska UD lät göra 1993 - kom fram till att kraschen orsakades av ett pilotfel.

Den internationella juristommissionen avfärdar inte den förklaringen, men menar att vittnesmål och en del annan ny information stärker teorin om att planet attackerats av ett annat plan, eller att det tvingats ned på grund av hot.

Kommissionens slutsats är att den signalspaning som USA genomförde 1961 kan hjälpa till att klarlägga vad som egentligen hände. Därför skickades en förfrågan till amerikanska övervakningstjänsten NSA, National Security Agency. Kommissionen fick svaret att det existerar två dokument som motsvarar förfrågan, men att dessa inte kan lämnas ut eftersom de är topphemliga, med hänsyn till USA:s nationella säkerhet.

Hans Corell vill ändå att FN återupptar den utredning som man gjorde året efter kraschen.

– Vår förhoppning är givetvis att generalförsamlingen tar upp det förslag som vi har lagt, inte att man ska öppna en stor ny utredning, men fokusera just på det här elementet som vi har diskuterat oss fram till: nämligen, hur var det med radiotrafiken den här kvällen? Och finns den tillgänglig? Kan generalförsamlingen få se den så kanske vi har svaret på frågan här. Var det en flygolycka, tragisk som den kan vara, eller var det någon annan orsak som gjorde att planet störtade ned i marken?

Och varför är det här viktigt?

– Det är alltid viktigt att klarlägga hur saker och ting ligger till. Och framför allt: om det skulle vara så att det var en medveten attack mot FN:s högste tjänsteman, så är det viktigt att veta det för framtiden. Och det är också viktigt för familjerna, och då tänker jag särskilt på piloterna som på sätt och vis pekats ut för att ha begått ett fel. Tänk om det inte var så? Tänk om orsaken var en annan? Säger Hans Corell, folkrättsexpert och tidigare rättschef i FN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista