Båda bussarna fattade eld vid krocken. Foto: Foto: Mohsen Qaemi/Scanpix.

Iransk polis: Scanias bussar orsakade olyckan

1:26 min

Efter gårdagens bussolycka i Iran som dödade 44 människor hävdar nu polismyndigheten i Teheran att bussar från svenska Scania orsakade olyckan. Scanias presschef Hans-Åke Danielsson menar dock att det är för tidigt att bedöma vad som ligger bakom.

– Det är aningen förvånansvärt att man utan att ha gjort någon ordentlig utredning kunnat fastställa vad som ligger bakom olyckan. Det är ofta en ganska komplicerad sak att ta reda på vad som faktiskt hänt, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Olyckan inträffade då en buss fick punktering och kördein i en mötande buss på motorvägen mellan städerna Qom och Teheran. Båda bussarna fattade eld nästan omedelbart efter krocken.

Polischefen i Teheran menar att branden berodde på ett tekniskt fel på bussarna och understryker att det inte är första gången som en Scaniabuss fattar eld efter en kollision, enligt uppgift från nyhetsbyrån Isna som SR Internationals persiska redaktion har tagit del av. Händelsen kommer anmälas och Scania ska ställas till svars, sade polischefen till den iranska nyhetsbyrån.

Scanias presschef Hans-Åke Danielsson beklagar händelsen men menar att det handlar om förhastade slutsatser från polismyndighetens sida.

– Jag har bara tagit del av vad som rapporterats i tidningarna att en av bussarna kan ha fått punktering och sen har man krockat och det har uppstått en eldsvåda. Och att kartlägga att hur den elden uppstod är ett ganska omfattande arbete som jag faktiskt betvivlar att de iranska myndigheterna har hunnit göra sedan den här tragiska olyckan inträffade, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista