Mustafa Ahmed och Mohamud Salad är två av initiativtagarna till manifestationen på lördag. Foto: Kenadid Mohamed/Sveriges Radio.

Göteborg ska demonstrera mot det ökande våldet

"Vi står upp mot den tråkiga utvecklingen"
2:10 min

"En tryggare och säkrare stad" är mottot för en manifestation i protest mot den senaste tidens oroligheter och våld i Göteborg. Manifestationen äger rum nu på lördag på Gustav Adolfs Torg, och en av initativtagarna är Mohamud Salad som vill att invånarna ska sätta fokus på att lyfta upp det goda som sker i staden, säger han.

– Det handlar om att gemensamt ställa upp solidariskt med varandra och att vi inte accepterar mer oroligheter i vår stad. På söndagskvällen såg jag många oroliga människor. Vissa som till och med uppmanade andra att stanna hemma på grund av oroligheterna och därför måste vi få ihop en manifestation där vi, staden gemensamt, står upp mot den tråkiga utvecklingen som har skett, säger Mohamud Salad.

Henrik Dahlqvist är områdeschef för kultur och fritid på västra Hisingen - det område där många av de senaste skjutningarna inträffat- och han tycker att oron märks hos folk och det påverkar alla i högsta grad, säger han.

– Oro och frustration är det som de flesta känner just nu - både de som bor och de som jobbar i området. Man ser det i ansiktena på spårvagnshållplatserna , men det är också många föräldrar som håller sina barn inne och kanske inte släpper iväg dem till skolan, säger Henrik Dahlqvist.

Mustafa Ahmed är en annan initiativtagare till manifestationen, som sker med stöd från Fryshuset. Han har skolbarn och säger att våldet och skottlossningen påverkar invånarna på många olika sätt.

– Vi har unga som går i skolan. De här skottlossningarna som vi har hört om är inte adresserade till nån. Ofta skjuter man helt vilt och det kan ju drabba vem som helst. Och det är nånting som oroar oss. Risken finns att ju det här sprider sig till andra förorter och vi hoppas att polisen gör sitt jobb och löser de brott som pågår, säger Mustafa Ahmed.

Manifestationen på lördag ska följas av ett evenemang med musikuppträdanden och tal, med syfte att stärka opinionen mot våldet, säger Mohamud Salad som inte tycker att våldet bara är en angelägenhet för vissa stadsdelar.

– Det här är en angelägenhet för hela staden. Annars är risken att det blir nån förortsfråga eller nån invandrarfråga, vilket det inte är. Det här är en angelägenhet för hela staden och tryggheten är något som vi har gemensamt och därmed måste vi jobba aktivt med det, säger Mohamud Salad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".