Många syriska flyktingar har tagit sig över gränsen till Turkiet för att söka asyl. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix

Byråkrati bakom köer till svenska ambassader

1:54 min

Trycket har ökat på de svenska ambassaderna i Egypten, Jordanien och Turkiet. Varje dag köar hundratals flyktingar från Syrien i hopp om att få asyl på grund av en missuppfattning att alla syrier får komma till Sverige. Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på Utrikesdepartementet, menar att det beror på ett missförstånd av Migrationsverkets nya regler.

– På en svensk utlandsmyndighet i den här regionen kan man komma för att ansöka om att flytta till Sverige på anknytning, det vill säga att man har en nära familjemedlem som har ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. Och för studier och så vidare. Men man kan inte söka asyl på en svensk utlandsmyndighet, utan asyl kan man bara söka i Sverige. Och det är väl det som ibland har missuppfattats, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på Utrikesdepartementet.

Men Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket tror att bakgrunden till köerna är en annan. Ambassaderna måste nämligen ta emot alla asylansökningar som kommer in, trots att en asylansökan måste göras i Sverige för att kunna godkännas. Det menar han är ett stort problem både för att det kostar onödiga pengar, men också för att många flyktingar får falska förhoppningar.

– Det kan naturligtvis ställa problem. Vi har å ena sidan en skyldighet att hantera detta men samtidigt så finns det inget utrymme att bevilja tillstånd på det sättet som det gör om man befinner sig i Sverige, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Carl Bexelius varnar dessutom för att det stora antalet asylansökningar som kommer in till ambassaderna kommer göra att handläggningstiderna för de syrier som har familj i Sverige och sökt uppehållstillstånd kommer att få vänta länge innan de får komma hit.

– Nu finns ju naturligtvis en stor mängd ärenden att hantera och Migrationsverket ska pröva de här ärendena och man ska höra anhöriga på plats på ambassaden. Och det finns anledning att tro att det kommer leda till längre handläggningstider än vi normalt sett har, säger han.

Så fungerar migrationen från Syrien till Sverige.

Enligt Migrationsverkets beslut förra veckan är det syriska flyktingar som beviljats uppehållstillstånd som får stanna permanent. Det innebär att också deras närmaste anhöriga får rätt att komma till Sverige.

Alla syrier som ansöker om asyl i Sverige kommer enligt Migrationsverket att få permanent uppehållstillstånd, men att ansöka på en ambassad går alltså inte.

Att ansöka om visum på ambassad går bra, men Migrationsverket får inte bevilja visum om det finns misstanke att den som ansöker tänker stanna permanent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista