Shiamuslimer demonstrerar på Norrmalmstorg till minnet av Imam Hussein, profeten Muhammeds ättling som stupade vid Karbala i Irak år 680. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Shiamuslimer en utsatt grupp bland muslimerna

2:45 min

Shiamuslimer har varit en osynlig del av det muslimska landskapet i Sverige, och inte minst utsatta för våld. Och ofta är beskrivningarna av muslimer i till exempel media stereotypa och förenklade, säger Göran Larsson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, och som nu skrivit en rapport om shiamuslimer i Sverige.

– Dels handlar det om av historiska skäl. Det handlar om att antalet människor som är sunnimuslimer i världen är större och shiamuslimerna som tidigare kom till Sverige har antingen inordnat sig sunnimuslimska organisationer och deras strukturer. Men när antalet shiamuslimer har ökat så vill man bilda egna föreningar och samfund, säger Göran Larsson.

Göran Larsson har tillsammans med kollegan David Thurfjell vid Södertörns högskola, skrivit rapporten om det shiamuslimska landskapet i Sverige på uppdrag av Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST). De uppmärksammar att konflikterna mellan sunni och shia som finns i olika delar av världen också har börjat synas i Sverige trots att många religiösa ledare vill tona ner konflikten mellan de båda grupperna.

– Sunnistiska grupper som menar att shiamuslimer inte är riktiga muslimer. Att de därmed är legitima måltavlor. Och på samma sätt kan vi också se att shiitiska grupper tröttnar på att bli utsatta för våld och konflikter och därmed svarar med en liknande agressiv retorik, säger Larsson.

Enligt hans bedömning är det viktigt för myndigheterna att vara medvetna om att Sverige är indraget också i internationella konflikter och motsättningar. Och även svenska medier har ett ansvar och en demokratisk uppgift att spegla den mångfald av människor som finns i samfundet. Det saknas kunskap om muslimska traditioner, och därför är det viktigt vem som kommer till tals i media,säger Göran Larsson

– Den rösten ses som representativ. Man har ingen förkunskap att jämföra med något annat. Och genom att media till exempel nästan alltid intervjuar samma personer så ger det de här personerna makt, auktoritet och inflytande. De blir betydelsefulla för att de blir uppmärksammade, säger Göran Larsson.

Han efterfrågar också att de muslimska ledarna ska vara tydligare än hittills och förklara vad de har för tolkningstradition av Koranen och på så sätt orientera resten av befolkning om deras tro, traditioner och handlingar.

– Och därför är det viktig att man pekar på den här mångfalden och att det finns interna variationer. Att muslimska ledare och representanter skulle vara mer villiga och peka på att det här är min tolkning eller min traditions tolkning, säger professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista