Flera barnläkare är kritiska till Migrationsverkets metod att genom läkarundersökningar åldersbestämma asylsökande barn. Foto: Scanpix. Fotomontage: Sveriges Radio.

Läkare säger nej till att avgöra flyktingbarns ålder

2:59 min

Nya metoder ska göra det lättare att avgöra ålder på asylsökande barn. Migrationsverket vill låta barnläkare göra kontroller för att fastställa ålder, men det är inte alla nöjda med. Barnläkarna i Skåne har sagt nej till att hjälpa Migrationsverket och hänvisar till läkaretiken. Olle Söder är ordförande för Svenska barnläkarföreningen, och han har förståelse för de skånska läkarnas beslut.

– Om man åldersmässigt ligger kring 18-årsålder så är det inte så himla lätt. Det finns milstolpar man kan titta på i utvecklingen, men de varierar ju. En individ kan vara tidigt mogen eller sent mogen och det finns andra aspekter så som sjukdomar, som kan göra att en sådan här bedömning inte blir så enkel. Så det går inte att säga att man med stor precision kan bestämma åldern hos en individ inom den här åldersgruppen, säger Olle Söder.

Skulle du själv ställa upp och göra en läkarundersökning för att bedöma åldern?

– Ja, alltså om bedömningen får utföras enligt det dokument vi har tagit fram och att man beaktar det som kommer fram då i en sådan bedömning, då skulle jag i alla fall inte absolut säga nej, säger Olle Söder.

Svenska barnläkarföreningen arbetar tillsammans med Socialstyrelsen för att ta fram riktlinjer hur en sådan läkarundersökning ska se ut. Undersökningen måste ta hänsyn till när barnet hamnade i puberten, om det finns tidigare sjukdomar som kan ha påverkat utvecklingen och om barnet har varit undernärt vilket kan ha påverkat skelettets utseende.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, säger att alla pusselbitar är viktiga när man ska åldersbestämma en person. Läkarundersökningen är en av dem, och han tycker det är tråkigt om barnläkarna, som är experter i frågan, inte vill hjälpa till.  

– Vi får inte se en medicinsk åldersbedömning som allenarådande i avgörandet om någons ålder, utan den medicinska åldersbedömningen är ett komplement till övrigt utredningsunderlag. Skulle man från barnläkarhåll inte vilja bistå eller inte vilja göra den här delen kring det medicinska så blir underlaget sämre när väl Migrationsverket måste sätta ner foten, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket har tidigare kritiserats för att använda skelettröntgen för att fastställa ålder. Enligt Fredrik Bengtsson kan felmarginalen då ligga på tre år, men den nya metoden med läkarundersökningar ska minska osäkerheten. Men helt säker på att åldern blir rätt kan man fortfarande inte vara, och osäkerheten gör att flera barnläkare är kritiska till om det är förenligt med läkaretiken.

– Om man skulle följa Socialstyrelsens riktlinjer fullt ut så kan man snäva ner det ålderspannet och komma lite närmare sanningen, och det är det vi hoppas på att få till stånd, inte minst utifrån ungdomarnas situation. Ju säkrare bedömningar vi ges möjlighet att göra, desto större rättssäkerhet, säger Fredrik Bengtsson.

Olle Söder på Svenska barnläkarföreningen håller med om att den nya metoden kommer lite närmare sanningen, men tycker att den inte är perfekt.

– Det måste till en specialistbedömning av en person av en läkare som kan göra den här typen av bedömningar, och det är ingen lätt uppgift. Det finns ingen enkel metod och hur man än gör det här så blir det en ganska osäker metodik, säger Olle Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista