Turkiskfödda personer utvecklar diabetes typ 2 betydligt tidigare än svenskfödda, visar ny forskning. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Många invandrare drabbas av diabetes i Sverige

2:29 min

Diabetes typ 2 är nästan dubbelt så vanligt bland personer med turkisk härkomst som immigrerat till Sverige än bland landsmän som bor kvar i Turkiet. Det visar den första svenska doktorsavhandlingen som gjorts om diabetes bland turkiska invandrare. Och samma mönster finns även bland andra invandrargrupper, säger Kristin Hjörleifsdottir Steiner, läkaren som står bakom avhandlingen.

– Det var så att jag började arbeta som distriktsläkare i Flemingsberg och då var väldigt många av mina patienter från Turkiet. Efter ett tag noterade jag att ett flertal hade diabetes och flera fick diabetesdebut tidigt. Då funderade jag på vad det här kan bero på och om det är något som kan styrkas eller om det bara är en tillfällighet, säger Kristin Hjörleifsdottir Steiner som är distriktsläkare och forskaren som gjort avhandlingen vid Karolinska institutet.

Det som hon såg på vårdcentralen i Flemingsberg utanför Stockholm, visade sig inte vara någon slump. I sin avhandling har hon kommit fram till att turkiskfödda personer utvecklar diabetes typ 2 betydligt tidigare än svenskfödda, vid 45-års ålder istället för 65 som är snittet för den som är född i Sverige. Dessutom var sjukdomen dubbelt så vanlig bland de som immigrerat jämfört med de som bodde i kvar i Turkiet.

Resultatet bygger på en jämförelse mellan diabetesförekomsten i Konya, den provins i centrala Turkiet som många av hennes patienter kom ifrån, och de patienter som hon mötte i Sverige.

Men varför skillnaderna är så stora är inte helt klarlagt, säger Kristin Hjörleifsdottir Steiner. Hon har tittat på alla de klassiska orsakerna till diabetes som stress, övervikt och dåliga kostvanor utan något tydligt svar. Nu är nästa steg att undersöka om låga D-vitaminvärden kan vara en förklaring.

– Vi vet att brist på D-vitamin kan ha kopplingar till diabetes och vi vet att just de här grupperna från Mellanöstern och från Afrika har låga D-vitaminvärden, säger hon.

Men det här är inte unikt för turkiskfödda personer. Kristin Hjörleifsdottir Steiner säger att diabetesfrekvensen bland sydostasiatiska invandrare är ännu högre än den bland de från Turkiet. Det finns även liknande indikationer på förhöjd diabetesrisk bland irakiska och iranska invandrare och nu är fler studier på gång.

– Vi ser att våra invandrade från Mellanöstern och Sydostasien är speciellt drabbade grupper som man kan missa med vanliga diagnostiska metoder. Det är det som blir resultatet av de här studierna, att man kommer ut och berättar för kollegorna att de ska kontrollera blodsocker och börja arbeta förebyggande för att hjälpa den här gruppen, säger Kristin Hjörleifsdottir Steiner.

Fakta: Diabetes typ 2

  • Diabetes typ 2 utgör 80 % av alla diabetesfall i Sverige och bryter oftast ut i vuxen ålder, i jämförelse med diabetes typ 1 som oftast utvecklas under barn- och ungdomsåren. Sjukdomen orsakas av att kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin.
  • Att ha högt blodsocker under en längre tid kan leda till att blodkärlen skadas. Det kan i sin tur leda till hjärtinfarkt, stroke eller skador på ögon och njurar.
  • Vid diabetes typ 2 går det att få ett bra blodsocker genom att ändra mat- och motionsvanor. All form av fysisk aktivitet inverkar positivt och sänker blodsockret.

Källa: Vårdguiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista