Utredningen om vanvård i den sociala barnavården. Foto Bertil Ericson / TT.

Nästa hälften av vanvårdade nekas ersättning

1:29 min

Nära hälften av ansökningarna om ersättning för vanvård avslås av Ersättningsnämnden. Nämnden får nu kritik av två forskare som menar att det inte ska spela någon roll att en bestraffning vid den tiden ansågs "normal".

Det argumentet används av Ersättningsnämnden vid avslag, även när det finns direkta bevis för motsatsen skriver forskarna i en artikel på DN debatt på måndagen. Men Göran Göran Ewerlöf, ordförande i Ersättningsnämnden anser att nämndens tolkning av lagen är korrekt eftersom inte all vanvård är av "allvarligt art", så som det har definierats av den gällande lagen.

– All vanvård är ju oaccebtabel, det är ju vi i ersättningsnämnden medvetna om, men vårt uppdrag är ju att bedöma vilka som har varit de mest hänsynslösa, allvarliga och upprörande fallen utav vanvård. Det är de som anses vara av allvarlig art som ska ha ersättning. Så att även om man blivit utsatt för vanvård så räcker inte det i sig utan det måste vara av allvarlig art också, och det är det som vår prövning går ut på. Även om det varit förbjudit är det inte säkert det har varit av allvarlig art ändå, säger han.

Forskarna Bengt Sandin och Johanna Sköld vid Linköpings universitet skriver att definitionen av vanvård dramatiskt förändrades av vanvårdsutredningen. En utredning som sedan låg till grund för den lag som Ersättningsnämnden har att fatta beslut utifrån. De tilläger att redan 1948 fanns råd och anvisningar i socialvårdsfrågor som den nya lagen inte tar hänsyn till. Utan i stället accepteras fysiska tillrättavisningar som förbjöds redan i slutet av fyrtiotalet.

Men Göran Ewerlöf säger att Ersättningsnämden måste ta hänsyn till alla fakta och att han inte tycker lagen är för restriktiv.

– Jag har inga synpunkter på det utan vi har ju fått det här uppdraget att försöka tolka lagen som den är, så jag har inga synpunkter på om det är för restriktivt, säger Göran Ewelöf vid Ersättningsnämnden.

FAKTA

Ersättningsnämnden har hittills fått in 3 376 ansökningar om ersättning. Ansökan kan göras senast den 31 december 2014.

Hittills har Ersättningsnämnden fattat 781 beslut. I 453 fall har de sökande beviljats ersättning på 250 000 kronor. 328 sökande har fått avslag på sina ansökningar.

Källa: Ersättningsnämnden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista