Miljöminister Lena Ek (C) och Sveriges klimatambassadör Anna Lindstedt är med i Sveriges förhandlingsdelegation på FN:s klimatmöte i Warszawa.Foto: Leif R Jansson/TT.

FN:s klimatmöte i Warszawa viktigt för nytt avtal

"Sverige kan bygga broar"
4:25 min

I dag inleds FN:s klimatmöte i Warszawa, det nittonde i ordningen. Även om det är först i Paris 2015 som det är meningen att ett stort globalt klimatavtal ska skrivas under, så är Warszawa-mötet viktigt för att man ska hålla fart i förhandlingsprocessen, säger miljöminister Lena Ek.

– Warszawa kan bli det som hindrar att vi blir färdiga till 2015, men det kan också lägga grunden till den nya överenskommelsen, och det är det vi satsar på, säger Lena Ek.

En station på väg till Paris om två år. Det är så mötet i Warszawa beskrivs. Det möte som inleds i dag och som ska pågå i två veckor. Det är här grunden ska läggas för det stora globala klimatavtal, som till mångas stora besvikelse aldrig blev av i Köpenhamn 2009, men som nu ska sys ihop till klimatmötet i Paris 2015. Framför allt är det viktigt att få klart en plan för hur förhandlingsarbetet ska gå vidare, säger miljöministern.

– Här hoppas jag att vi ska få en arbetsplan på plats, för hur vi ska kunna komma fram till den nya globala klimatöverenskommelsen som ska vara klar 2015. Och där vi ska ha ett textutkast redan i maj 2015. Det är världsrekordtid i FN-förhandlingar skulle jag vilja säga. Och det kräver väldigt mycket arbete, säger miljöminister Lena Ek.

Sverige är ett föredöme, som visat att man kan förena minskade utsläpp av växthusgaser med ekonomisk tillväxt, påpekar hon. Men den viktigaste roll som Sverige spelar nu är att försöka bygga broar mellan olika länder som står väldigt långt från varandra i förhandlingarna, säger Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i Warszawa, Anna Lindstedt.

– Det finns ett stort förtroende för Sverige och de nordiska länderna. Och där tror jag att vi kan bidra, både genom att vara med i koalitionen av progressiva länder. Men också genom att prata med dem som står utanför. På ett klassiskt sätt bygga de här broarna som är nödvändiga och motverka de motsättningar och missförstånd, som är väldigt vanliga i förhandlingarna.

Det är ett stort pussel som ska läggas. Och för att få till stånd det allra viktigaste – bindande stora utsläppsminskningar – måste också andra viktiga frågor vara lösta. Det gäller först och främst de ekonomiska frågorna. Vid klimatmötet i Köpenhamn 2009 beslutades om en klimatfond, Gröna fonden, som från 2020 ska dela ut ungefär 700 miljarder kronor per år till utvecklingsländer för att hjälpa dem minska utsläppen, och anpassa sig till de klimatförändringar som nu sker. Till den fonden har nu den svenska regeringen anslagit 300 miljoner kronor nästa år. Men det handlar också om tekniköverföring och om hur utsläppen ska rapporteras in och mycket annat.

Och även om det är en otroligt stor utmaning som väntar, så finns det större skäl till optimism nu än inför Köpenhamnsmötet som slutade i fiasko för fyra år sedan, säger chefsförhandlare Anna Lindstedt. Till exempel är inställningen en annan nu i USA och Kina, de stora bromsklossarna i Köpenhamn.

– Vi ser en annan politisk vilja, både i de allra viktigaste stora länderna, men också överlag. Plus det att man inte vill misslyckas en gång till, säger Anna Lindstedt.

Inför Warszawa-mötet har också en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC presenterats, som förstärker bilden av att det är människan som till stor del ligger bakom den globala uppvärmningen. Och att det brådskar mer än vad vi har trott att få ned växthusgaserna i atmosfären. Världen har inte råd att misslyckas igen, säger Lena Ek.

– Frågan är allvarligare. Vi har kortare tid på oss än vad vi trodde. Vi vet att en del utvecklingsländer är i det närmaste desperata. De ser öknarna breda ut sig, brunnarna torka ut, saltvatteninträngning på andra håll med ökande havsnivåer. Och det skapar ju en desperation i förhandlingarna som man måste förstå. Därför är det här  örtroendeskapande arbetet oerhört viktigt.

Vad händer om det blir ett sammanbrott i Paris?

– Då realiseras förmodligen en del av de förutsägelser som klimatpanelen har gjort. Mera stormar, mera torka, mera oförutsägbart väder. Svårare med matproduktion i hela världen, och ökade konflikter i hela världen. Mycket hälsoproblem som också hänger ihop med detta, så det får inte ske, säger miljöminister Lena Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".