Världsnaturfondens klimatexpert:

"EU är inte längre föregångare i klimatfrågan"

3:28 min

Sverige skulle kunna spela en mer aktiv roll i klimatarbetet, och EU har tappat sin position som pådrivare i klimatfrågan. Det säger Världsnaturfondens klimatexpert Stefan Henningsson inför FN:s klimatmöte i Warszawa som nu drar igång. Där måste det fattas skarpa beslut för att få ned utsläppen av växthusgaser fram till 2020, säger han.

Enligt Stefan Henningsson finns ett stort gap mellan vad länder säger att de ska göra och vad som skulle behövas för att klara att hålla temperaturökningen under två grader.

– Det gapet motsvaras av hela Kina årliga utsläpp ungefär. Och det gapet måste man stänga. Det är den viktigaste frågan av alla för Warszawa-mötet.

Det är i Paris om två år som det stora globala klimatavtalet ska skrivas under, enligt planerna. Men det går inte att vänta till dess för att börja strypa utsläppen av klimatgaser, säger Stefan Henningsson på Världsnaturfonden. Här måste det till framgångar redan i Warszawa, anser han, och detsamma gäller frågan om finansiering av u-ländernas klimatomställning. Från 2020 ska 700 miljarder kronor delas ut varje år ur FN:s gröna klimatfond, och redan nu måste mycket av pengarna fram, säger Stefan Henningsson.

I båda de här frågorna skulle Sverige kunna vara mer offensivt, tycker han. Visserligen har regeringen beslutat om att lägga in 300 miljoner kronor i Gröna Fonden redan nästa år, om den kommer igång då. Men det krävs mycket mer. Och när det gäller utsläppen så är Sveriges mål om att få ned dem med 40 procent till 2020 från 1990 års nivåer ambitiöst om man jämför med många andra länder, säger han, man han konstaterar samtidigt att bara två tredjedelar ska genomföras i Sverige. En tredjedel klarar man av genom att köpa utsläppsrätter utomlands. Men i en annan fråga ger han Sverige beröm.

– En tredje viktig fråga som kommer att vara viktig för Polen-mötet, det är rättvisefrågan. Hur mycket ska olika länder ta på sig utifrån hur pass utvecklade de är. Hur pass fattiga de är eller hur pass rika de är. Och i den frågan krävs det väldigt mycket dialog och en förståelse mellan olika parter om hur man faktiskt ska mäta den här rättvisefrågan i förhandlingarna. Det är en väldigt känslig i förhandlingarna. I den här frågan har Sverige tillsammans med Belgien spelat en proaktiv roll. Man har arrangerat under året en del forum i den här frågan tillsammans med centrala förhandlare både från industriländer och utvecklingsländer, för att få parterna mer överens och att man förstår varandras språk i den frågan. Det är viktigt och där han Sverige spelat en proaktiv roll.

EU däremot har tappat sin roll som föregångare i klimatförhandlingarna, enligt Stefan Henningsson. Det är ofattbart att EU-länderna inte har kunnat höja sina ambitioner som idag är att få ned utsläppen med 20 procent fram till 2020 från 1990 års nivåer, säger han.

– EU som pådrivare är inte det föredöme som man en gång har varit. Det är så att EU redan idag i princip har uppnått de här 20 procenten till 2020, så det är en total självklarhet att EU ska höja sitt mål till åtminstone 30 procent till 2020. Det har man pratat länge om internt. Och vi vet mycket väl att Polen, ordförande för det här mötet, har blockerat detta bland annat, tillsammans med några få andra länder inom EU. Och man har inte lyckats övertala de länderna. Det gör att EU inte är en föregångare längre i förhandlingarna.

FN:s klimatmöte i Warszawa viktigt för nytt avtal

#text=5699213#i Warszawa, det nittonde i ordningen. Även om det är först i Paris 2015 som det är meningen att ett stort globalt klimatavtal ska skrivas under, så är Warszawa-mötet viktigt för att man ska hålla fart i förhandlingsprocessen, säger miljöminister Lena Ek.

Regeringen lovar 300 miljoner till FN:s klimatfond

#text=5695556#omkring 300 miljoner kronor till FN:s särskilda klimatfond, den så kallade Gröna Fonden, meddelar regeringen inför FN:s klimatmöte i Warszawa. Idén väcktes vid klimatmötet i Köpenhamn 2009, och nu håller den på att förverkligas, säger miljöminister Lena Ek.

Anders Ljungberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.