Folkpartiets landsmöte avspark för valrörelsen

5:09 min

I dag startade Folkpartiets landsmöte i Västerås. För första gången sen 1997 ska ett nytt partiprogram antas. Folkpartiet som närmast blivit ett enfrågeparti om skolan, måste nu bredda profilen, särskilt som andra partier försöker göra skolfrågan till sin.

– Den allra viktigaste frågan kommer väl att vara den övergripande. Hur Folkpartiet ska gå till val, och samtidigt lyckas profilera sig som parti och bidra till Alliansen för att få en fortsatt alliansregering. Vilket väl står högst på agendan, säger Heidi Avellan, politisk redaktör på Sydsvenskan, oberoende liberal.

På landsmötet, som är Folkpartiets högsta beslutande organ, ska 889 motioner behandlas, och partiprogrammet "Frihet i globaliseringens tid" ska antas. I partiprogrammet pekas arbetsmarknadspolitiken ut som extra viktig. Partiledaren Jan Björklund säger till TT att han tror att förslaget om liberalare arbetsrätt och lägre ingångslöner kommer blir viktiga ställningstaganden under helgen.

Förslaget från partistyrelsen om att stoppa riskkapitalister inom vården, som presenterades häromdagen, spås också blir hett. Det förslaget kan ses som en tydlig anpassning till opinionen, som är kritisk till vinstuttag i välfärden, säger statsvetaren Mikael Sundström på Lunds universitet.

– Det här är någonting som svenska folket tycker över lag ganska illa om. Och då måste man reagera på det på olika sätt. Och det har förstås även Folkpartiet gjort i det här skedet, säger han.

Men hur mår Folkpartiet? Under i stort sett hela mandatperioden har partiet legat under valresultatet på sju procent, och Heidi Avellan på Sydsvenskan tror att det finns en oro inom partiet över opinionssiffrorna.

– Tittar man på opinionssiffrorna så går det ju inte så bra. Det finns partier det går sämre för, som bekant, inom alliansen. Men Folkpartiet är trots allt inte uppe i siffrorna från sina glansdagar. Så där kan man säga att det sannolikt finns en påtaglig oro i partiets led. Men samtidigt, deras tre ministrar har klart definierade uppgifter i regeringen - integration, europafrågor och skolan är ju liksom hjärtefrågor för Folkpartiet. Så att i princip har de det väl ganska bra och det rullar på rätt fint, säger Heidi Avellan.

Statsvetaren Mikael Sundström tror att anledningen till att man inte kallar Folkpartiet för ett krisande parti nog mest beror på att det finns två allianskollegor som så att säga mår ännu sämre.

– Om man kommer in i ett rum där två personer ligger i respirator, och en står och lutar sig mot en vägg med bruten arm så tänker man kanske inte så mycket på den personen i första hand. Det är ungefär Folkpartiets läge. Det går riktigt dåligt för partiet i många opinionsmätningar,  men man lägger inte märke till dem i alla fall, för att Centern och Kristdemokraterna går så mycket sämre, säger han.

Folkpartiets stora profilfråga har länge varit skolan, som också är en fråga som alltid är bland de som engagerar väljarna mest. Partiet har också länge haft högt förtroende för skolpolitiken, men i flera mätningar på sistone är det Socialdemokraternas skolpolitik som har störst förtroende hos väljarna.

Det talas om att Folkpartiet nu är på jakt efter en ny profilfråga, men det handlar snarare om att hitta ett komplement, tror Mikael Sundström. Så länge Björklund är partiledare kommer skolpolitiken vara Folkpartiets viktigaste profilfråga, menar han. Men om man framstår som ett enfrågeparti, och det är ett område där det talas om mycket problem, så är det så  klart ett bekymmer, säger Mikael Sundström.

– Ytterligare ett besvär för Björklund är ju att reformer inom skolområdet tar väldigt lång tid på sig att bita fast. Det kan ta tio år, det kan ta ännu längre innan en reform börjar ge resultat i förbättrade eller försämrade skolresultat. Det betyder ju att vi kommer få se resultaten av Björklunds reformer långt in i nästa mandatperiod och kanske nästa igen. Och det är ju besvärligt då om det är så att hans reformer är lyckosamma så kan man ju inte skörda frukterna från detta förrän långt senare, säger han.

Heidi Avellan på Sydsvenskan säger att det ligger i sakens natur att Folkpartiet måste hitta något annat att profilera sig på än skolfrågan, även om det är där de har högst trovärdighet. Hon poängterar att det också är ett område där Moderaterna nu försöker utmana.

Nästa år är ett så kallat supervalår – med både EU-val och riksdagsval – och Folkpartiets landsmöte blir något av en upptakt inför valrörelsen. Heidi Avellan tycker det ska bli spännande att se hur Folkpartiet odlar sin egen partiprofil samtidigt som man ska vara en del av en allians där det inte ens är säkert att alla partier kommer in i riksdagen.

– Jag tycker det är spännande att följa hur partiet vill prata om sig själva, när man ändå går till val i en allians. Det spännande blir liksom själva spelet, hur lyckas man vara ett enskilt profilerat parti och en allians. Det som alltid ligger mig närmast om hjärtat är att se: lyckas de att vara liberala? Hur liberal kan man vara i en allians som också innehåller konservativa partier? Det är ju en fråga jag hoppas att Folkpartiet tar på stort allvar, säger Heidi Avellan politisk redaktör på oberoende liberala Sydsvenskan.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se