Flykt som en del av svensk nutidshistoria

3:51 min

När Sîlan var bara fyra år flydde hon från Kurdistan i sydöstra Turkiet. Hennes mamma höll henne i handen genom taggtråden. De gick om natten över bomullsfält och minerade åkrar. Trettio år efter flykten reser Sîlan Diljen tillsammans med sin mamma tillbaka i flyktens fotspår. Den här gången är Sîlans döttrar med. Där, på samma plats där flykten skedde, föddes radiodokumentären Min flykt

Radiodokumentären Min flykt handlar om att födas in i den kurdiska kampen, om minnen som man vill berätta till omgivningen och till sina barn och om vår nutidshistoria. Men allt stannar inte därvid.

– Under jobbet, märkte jag att vi är så många som bär på flykthistorier. Som har flytt från krig, från tortyr. Och jag ska göra en dokumentär om min egen flykt, men inser då att jag vill höra andras berättelser också. Det finns många som delar det här. Det är liksom en del av svensk nutidshistoria, säger Sîlan Diljen.

En dokumentär blev till ett projekt där alla med samma erfarenheter kan delta och dela sina minnen, eller minnen som finns inom deras familjer, med varandra och med de som inte alls har samma historia.

– Och det finns en mening med det att dela de här historierna med varandra. Vi stärks i det samtalet men det är också viktigt för andra att försöka förstå det, säger hon.

– Jag var bara fyra år men jag lever med flykten varje dag. Den har blivit som min kompis i vardagen. Alltså olika steg jag tar, beslut jag tar, så är det med den i magen på något sätt.

En stor grupp i Sverige lever med liknande historia. Vi har ett land fyllt med hjältar, menar Sîlan Diljen.

– Alla de här som har klarat de här svåra sakerna som man är med om under en flykt. Alltså det är ett trauma som man går och bär på. Och det är det för min del också. Främst för min mamma som har egna minnesbilder.

Barn bär inte alltid på dessa minnesbilder - men 30 år efter berättar Silan om skulden som man får i arv efter flykten.

– För mig är det värst: hur berättar jag en sådan historia vidare? Vi har inte kommit till ett fritt land, till Sverige för att låta de som blev kvar runt om i världen lida i tysthet. Och hur ska man uppmärksamma det ?

"Min flykt"- projektet blev svaret. Att dela historier med sig och berätta för andra - och hoppas att de kan förstå.

– Men samtidigt tror jag inte att man behöver ha varit med om en flykt heller för att sätta sig in i andra människors känslor och för att känna solidaritet.

Flykten lämnar djupa sår. Sår, men även drivkraft. I mycket är jag ändå tacksam för att jag varit om med det, säger Silan.

– Det har gjort mitt liv så verkligt och så levande men det är klart att jag inte har haft samma relation till det här tror jag om någon av oss hade strykt med på vägen. Då hade det bara varit en sorg som jag aldrig skulle velat gå igenom. För mig har det varit en förutsättning, säger Sîlan Diljen.

Dokumentären Min flykt sänds söndagen 17 november kl. 15.03 i P1. Flera andra kanaler och redaktioner på Sveriges radio har hakat på SR Dokumentärens och Silans idé. P1 Morgon, Studio Ett, Metropol, Tendens i P1 och Karlavagnen i P4 är några av dem. Lokala flyktberättelser sänds även under den kommande veckan på SR:s lokalstationer.

Efter nyår, när man har samlat på de här berättelserna, fortsätter man samtala om flykten. Men då mer med konsekvensen av den, berättar Sîlan Diljen.