Nya profilfrågor för Folkpartiet efter landsmötet

5:35 min

Folkpartiet gick i socialliberal riktning under landsmötet i Västerås. Jobb och jämställdhet blir tillsammans med skolan partiets viktigaste områden inför valen 2014. Att vara så extremt förknippade med skolfrågan som Folkpartiet är ser partiledaren Jan Björklund bara som en fördel, men partiet måste också synas i fler frågor säger han.

– Det är en stor fördel att den fråga som svenska folket anser vara allra viktigast är förknippad med vårt parti. Men vi måste ju naturligtvis också synas i fler frågor. I och med att jag är utbildningsminister och partiledare så kommer det naturligtvis alltid att vara så att det finns fokus runt Folkpartiet och utbildningsfrågan, men jobbfrågan och jämställdhetsfrågan är också två viktiga frågor som vi nu kommer att driva, säger partiledaren Jan Björklund.

Jan Björklund inledde hela sitt tal på landsmötet med att tala om just jämställdhet, som alltså lanserades som en av tre huvudfrågor för Folkpartiet inför valet. En nyhet var att Folkpartiet nu vill införa en lag om samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Och för att öka jämställdheten inom arbetslivet vill man ha ett jämnare uttag av föräldraledigheten, och öronmärker därför en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

Skolpolitiken är ju Folkpartiets stora profilfråga sedan tidigare, och på landsmötet röstade man igenom att betyg ska ges tidigare, redan från fjärde klass. Detta för att tydliggöra skolans kunskapsuppdrag, och för att betyg är en signal för att skolarbetet behöver tas på allvar, enligt Björklund. Folkpartiet vill också förstatliga skolan.

När det gäller jobbfrågan, som presenterades som den tredje profilfrågan inför valet, så vill Folkpartiet ha fler lärlingsjobb, för att minska ungdomsarbetslösheten.

Nästa år går ju Folkpartiet till val som en del av Alliansen för tredje gången. Men hur odlar man sin egen partiprofil samtidigt som man ska hålla ihop ett sådant samarbete? Jan Björklund tycker inte att det finns någon konflikt i det.

– Vi driver ju de frågor vi vill, och de passar ju väl in i Alliansen. En starkare kunskapsskola, ökad integration av invandrare, jobbsatsningar för ungdomar, jämställdhet, Europa-engagemang. Även om vi går längre i ett antal av de här frågorna än de andra Allianspartierna så är det ju inte så att vi är på kollisionskurs direkt. Vi kanske tar några steg längre än vad de andra partierna gör i några av de här frågorna, men vi är ju på samma kurs.

Folkpartiets Allianskollegor Kristdemokraterna och Centerpartiet brottas med låga opinionssiffror, ofta på gränsen till att åka ut ur riksdagen rent av. Och om någon av dem skulle åka ur så påverkar det givetvis hela Alliansbygget i allra högsta grad. Men Jan Björklund avfärdar detta som ett orealistiskt scenario.

– De kommer inte åka ut. Det händer ju nästan aldrig att något parti åker ut när det väl kommer till val. Alltså, när det kommer till val är en erfarenhet att de minsta partierna brukar öka, därför att då får också de ökad uppmärksamhet.

Även Folkpartiet själva har anledning att vara nervösa inför opinionssiffrorna. I de senaste mätningarna har partiet legat runt 6 procent, men partisekreteraren Nina Larsson säger att hon är övertygad om att partiet kommer öka när valet närmar sig. Men oroar hon sig för Allianskollegornas opinionssiffror? Känner hon rent av att Folkpartiet har något ansvar även för dem?

–  Varje parti ansvarar själva för sitt eget valresultat. Och när jag hör på mina allianskamrater så är de vid gott mod att även deras nuvarande opinionsläge ska vända. Så jag är övertygad om att de vänder detta.

Så ni känner inget ansvar för varandra, så att säga?

– Nej, det ansvaret bär varje parti själv, säger Nina Larsson.

Landsmötet antog ett partiprogram med flera förslag som välkomnas av Socialdemokraterna. Beslutet om privata välfärdsbolag, att ta bort den andra sjuklöneveckan, högre ersättningar och tak i socialförsäkringarna till exempel. Men landsmötet slog också fast att partiet inte vill ingå i en rödgrön regering, och partiledare Jan Björklund har redan tidigare tydligt tagit avstånd från Stefan Löfvens inviter.

– Vi samarbetar med Socialdemokraterna i flera olika typer av frågor - senast i våras var det en bred överenskommelse när det gäller friskolorna - så den typen av samarbeten sker. Men vi är ju inte intresserade av att stötta någon slags rödgrön regeringsbildning, det är inte aktuellt. Det finns inga politiska möjligheter att få igenom någon liberal politik med Socialdemokraterna på det sättet. Så därför är det inte aktuellt, säger partisekreterare Nina Larsson.

Folkpartiet är idag det mest EU-vänliga partiet, och EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson säger att hennes mål är att få upp valdeltagandet i Europaparlamentsvalet till minst 50 procent. I nuläget ligger det kring 45 procent, både i Sverige och många andra länder, och det är skamligt lågt, tycker hon. Men nästa år är ett så kallat supervalår, med både riksdagsval och val till Europaparlamentet, och det tror Birgitta Ohlsson kan leda till ett högre valdeltagande.

– Samtidigt hoppas jag ju att Europaparlamentsvalet faktiskt kommer diskutera Europa-frågor. Det vore ju väldigt sorgligt om det blev en inhemskpolitisk debatt. Om en del partier vill kapa Europaparlamentsvalet till att bli bara en inhemsk affär där man pratar om svensk-relaterade frågor. Nu glider de ju ofta ihop, men jag tycker att Sverige och svenska folket är värda en riktig Europadebatt också.

Folkpartiet är också det enda parti som vill införa euron som valuta i Sverige - efter att det ekonomiska läget i EU har stabiliserats. Och Birgitta Ohlsson tycker det är pinsamt att Folkpartiet idag är det enda parti som står för att man tror på euron som idé och projekt, säger hon.

-- Vi kräver ju inte en folkomröstning när det gäller euron idag, imorgon eller övermorgon. Men vi är ju tyvärr det enda parti som står upp för euron som projekt idag. För oss handlar inte en gemensam valuta bara om ekonomi, det handlar mycket om politik, att det är en del för att bygga samman den här fantastiska inre marknaden i Europa, som rör 500 miljoner människor. Så det är någonting större, säger EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se