Tele2 tänker inte låta Säpo få åtkomst till samtal

2:32 min

Säpo och andra delar av polisen är på väg att få direkt åtkomst till delar av data- och telefontrafiken i Sverige, rapporterar Ekot. Men den ökade möjligheten till insyn väcker motstånd. Stefan Backman, chefsjurist hos Tele2, säger att det är ytterst bekymmersamt ur ett integritetsperspektiv och att Tele2 därför säger blankt nej.

– Vi vet att integriteten är jätteviktig för våra kunder. Av den grunden så är det uteslutet för oss att ge myndigheterna en automatiserad tillgång till den här typen av integritetskänsliga uppgifter och därför säger vi nej, säger Stefan Backman, chefsjurist hos mobiloperatören Tele2.

Svenska brottsbekämpande myndigheter kommer att kunna komma få tillgång till delar av data- och telefontrafiken i Sverige med hjälp av ett automatiserat system, rapporterar Ekot. På några få minuter ska man till exempel kunna lokalisera en mobiltelefon. I dag skickar polisen en begäran över fax, och varje ansökan hanteras manuellt.

Men för att systemet ska kunna läggas om måste polisen först få teleoperatörernas godkännande, menar Stefan Backman som säger att man på Tele2 även i fortsättningen kommer att granska alla förfrågningar innan några uppgifter lämnas ut.

– För oss är det jätteviktigt att ha den här manuella kontrollen. Vi bistår myndigheterna i dag och det kommer vi att fortsätta att göra. Men vi vill granska att myndigheterna har laglig rätt att ta del av de här uppgifterna och därför är en automatiserad tillgång till den här typen av uppgifter främmande för oss, säger han.

Lagen om elektronisk kommunikation, LEK, innehåller sedan 2012 ändringar som säger att operatörer är skyldiga att leverera uppgifter på ett snabbt och enkelt sätt för polisen. Men det måste göras på begäran och inte per automatik, menar Tele2. För att bli säkra på att man kan skydda sina kunder har operatören även avyttrat sin verksamhet i de så kallade öppna stadsnäten, som oftast flera leverantörer är kopplade till och där det är svårare att skydda data, säger Stefan Backman.

– Vi kommer inte att ha några anslutningar i det här systemet överhuvudtaget. Utan hos oss ska kunderna känna sig trygga med att vi inte lämnar uppgifter med mindre än att det finns laglig grund för det, säger han.

Men hur mycket är ett nej från operatörerna värt? Kan det hända att man ändå kommer att tvingas ge mer tillgång till information än man velat?

– Nej, det finns ingenting i den nuvarande lagstiftning där myndigheterna kan tvinga oss till det här och vårt nej kommer att kvarstå, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2.

Olgica Lindquist

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.