Med rätt verktyg och inställning behöver inte den personliga integriteten vara hotad på nätet. Foto: Leo Sellén/TT.

Handbok om personlig integritet på nätet

"Många som vill göra rätt"
2:19 min

Allt mer tid spenderas på internet i nya digitala rum, så som sociala nätverk eller i nätbutiker. Våra rörelser på internet säger mycket om oss, och det finns en risk att den personliga integriteten hotas när det blir lättare att kartlägga enskilda individer. Men enligt Markus Bylund, forskningsledare på SICS Swedish ICT, som är aktuell med en ny bok om personlig integritet på nätet, så behöver vi inte vara rädda så länge vi lär oss hantera de nya mötesplatserna.

– Vi lever i dag våra liv i väldigt stor utsträckning på internet och i olika former av digital interaktion. Vi umgås med våra vänner via Facebook, vi handlar via internetaffärer, vi deltar i demokratiska samtal, vi läser tidningen och så vidare. Det här gör vi i en ny slags rum som inte lever efter de fysiska lagar som våra fysiska rum lever efter. De här rummen är vi inte riktigt lika bekanta med som vi är med de fysiska rummen, och de har i olika utsträckning andra möjligheter men också andra begränsningar, säger han.

Markus Bylund har skrivit en bok integritet på nätet som ges ut av tankesmedjan Fores. Han tycker att debatten om den personliga integriteten ofta är extremt polariserad och att det finns två tydliga läger: de som anser att har man ingenting att dölja så behöver man inte heller oroa sig, och de som menar att IT-samhället är en inkörsport till ett kontrollsamhälle som vi i dag har svårt att se vidden av.

Tidigare har personnummer varit ett verktyg för att samla in information om personer, men i och med att vi spenderar allt mer tid på internet så går det att hämta mycket informationen där istället. Genom att se hur vi beter oss på nätet så går det att kartlägga en person. Därför är det viktigt att klargöra vad den personliga integriteten egentligen är för att den ska kunna skyddas, säger Markus Bylund.

– Om du frågar mig personligen och jag inte behöver stå till svars på något annat vis så skulle jag säga att det handlar om vår förmåga att vara olika personer i olika situationer och i olika sammanhang. Vår förmåga att äga en situation och bestämma din tillgång till mig och på olika sätt hur omgivningen kan påverka mig. Det är essensen av personlig integritet, säger han.

Han ser sin bok som en handbok för företag och organisationer som i dag inte vet hur de ska hantera de nya mötesplatserna på internet. Med rätt verktyg och inställning behöver inte personer vara rädda för att den personliga integriteten ska hotas på nätet. IT-samhället behöver inte vara en inkörsport till ett kontrollsamhälle, säger Markus Bylund.

– Däremot tror jag att det är väldigt många företag och andra aktörer som vill väl och som vill göra rätt, men som inte riktigt vet hur de ska göra för att de inte känner de digitala rummen särskilt väl än. Det är till dem som boken riktar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".