Ryssland i fokus på Göteborgs filmfestival

3:44 min

Ryskt fokus, svenska premiärer, och hederspris till brittiske skådespelaren Ralph Fiennes - det är en del av innehållet på Göteborgs filmfestival som invigs den 24:e januari.

– Något som verkligen präglar Göteborgs filmfestival är den extrema bredden vi har i vårt program. Vi har allt från små, experimentella dokumentärer - i år till exempel om Nepals linbanor - till de stora filmerna som hela världen pratar om, säger biträdande konstnärliga ledaren Jonas Holmberg på festivalens presskonferens.

Göteborg International Film Festival pågår från den 24 januari till och med 3 februari. Det kommer visas runt 500 filmer, både spelfilm och dokumentär, lång- och kortfilm. Och som vanligt bjuds det på svenska premiärer, utländska filmer i olika kategorier och en mängd prisutdelningar.

Årets invigningsfilm blir "Någonting måste gå sönder" av den svenska regissören Ester Martin Bergsmark. Han fick en Guldbagge, tillsammans med Mark Hammarberg, för sin första långfilm "Maggie vaknar på balkongen" 2008, som också hade världspremiär i Göteborg. Liksom "Pojktanten", som var med i Nordisk Tävling för två år sedan, och fick då ett hedersomnämnande av juryn. 

-- "Någonting måste gå sönder" bygger på en roman av Eli Levén, som också var med i "Pojktanten", och är en uppväxt- och kärlekshistoria kan man säga. Det handlar också om hur det är att leva i ett gränsland mellan könsidentiteter, och hålla balansen i det, säger festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla.

Varje år är ett visst land i fokus på festivalen, och i år är det Ryssland som är i blickfånget. Temat märks redan på årets festivalaffisch, som skapats av det regimkritiska konstkollektivet Pussy Riot, och under festivalen kommer man att visa ryska dokumentärer, lång- och kortfilmer samt hålla seminarier med fokus på Ryssland.

-- Även om det fortfarande görs stora mästerverk i den ryska filmtraditionen så är det ju ett hårdnande kulturellt klimat i Putins Ryssland just nu, som många nog har lagt märke till. Och det märks ju även i filmindustrin som är toppstyrd, och den präglas av bristande demokrati och genomlysning kan man säga. Vi tar också upp flera av de frågor som är väldigt aktuella i Ryssland just nu i filmprogrammet, säger Jonas Holmberg.

Göteborgs Filmfestival lyfter i år också fram romernas utsatta situation i Europa i sektionen "romska bilder". Där visas dels filmer av romska filmskapare, dels filmer av ickeromska regissörer, som hyllar det romska kulturarvet eller uppmärksammar romernas situation.

Mottagare av årets hederspris - Honorary Dragon Award - är den brittiske skådespelaren Ralph Fiennes. Han slog igenom i Schindlers list 1993,och för många unga är han nog mest känd som lord Voldemort i Harry Potter-filmerna. På senare år har han också börjat regissera film själv, och hans nyaste film "The invisible woman" får premiär på festivalen. Ralph Fiennes kommer till invigningen för att ta emot sitt pris, och kommer också delta i ett seminarium på festivalen.

– Ralph Fiennes är en av de här skådespelarna vars blotta närvaro i en film skapar den här filmmagin som många av oss söker när vi går på bio, eller ser film på annat sätt. Och det ska bli väldigt kul att höra honom prata om hur man gör som skådespelare för att vara den som publiken ska identifiera sig med, och lyckas så himla bra som jag tycker han gör, sa den konstnärliga ledaren Marit Kapla på filmfestivalens presskonferens på onsdagen.

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Nominerade till Dragon Award - för Bästa nordiska film:

"Någonting måste gå sönder", av Ester Martin Bergsmark. Sverige.

"Brev til kongen" /Letter to The King, av Hisham Zaman. Norge.

"The Quiet Roar", av Henrik Hellström. Sverige.

"Klumpfisken" /The Sunfish, av Søren Balle. Danmark

"Betoniyö"/Betongnatt, av Pirjo Honkasalo. Finland/Sverige/Danmark.

"Hross í oss" /Of Horses and Men, av Benedikt Erlingsson. Island/Norge/Tyskland.

"Málmhaus" /Metalhead, av Ragnar Bragason. Island/Norge.

"Jeg er din" /I am yours, av Iram Haq. Norge

Nominerade till Dragon Award för Bästa nordiska dokumentär:

"Ute på landet", om ett pensionerat par och outtalade anklagelser, av Anders Jedenfors, Sverige

"The Agreement", om samtalen och diplomatin kring Kosovos självständighet från Serbien, av Karen Stokkendal Poulsen. Danmark/Finland.

"Freak Out", om världens första hippiekoloni, av Carl Javér. Sverige/Danmark/Tyskland/Norge.

"Tvillingsøstrene" /Twin Sisters, om återföreningen mellan två syskon som vuxit upp i olika delar av världen, av Mona Friis Bertheussen. Norge.

"Concerning Violence", om kampen mot kolonialismen, av Göran Hugo Olsson. Sverige.

"Pine Ridge", om unga i indianreservatet Pine Ridge i South Dakota, av Anna Eborn. Danmark.

"Sepideh - Drømmen om stjernerne", om ung iranska som vill bli astronaut, av Berit Madsen. Danmark.

"Shirley & Hinda" /Two raging grannies, om två äldre amerikanskor på envis kunskapsresa, av Håvard Bustnes. Norge/Danmark/Italien.

Detta är endast ett urval av de tävlingar som finns på Göteborgs filmfestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.