Mosasaurien var ett havslevande kräldjur som kunde bli upp till 15 meter långt. Foto: Stefan Sölberg/TT.

Fossila pigment ger färg till utdöda havsmonster

1:05 min

Forskare i Lund och Borås har i fossilt skinn hittat uråldriga färgämnen från havslevande jättereptiler. Pigmenten visar att djuren helt eller delvis var mörkt färgade, något som troligtvis bidrog kamouflage, UV-skydd och att reglera kroppstemperaturen. Fynden är unika och har väckt stor uppmärksamhet  i forskarvärlden.

Tidigare har man gissat sig till färgerna, men nu har man analyserat skinnrester från en 55 miljoner år gammal havslädersköldpadda, en 85 miljoner år gammal så kallad mosasaurie och en fisködla som levde för 196-190 miljoner år sedan. Fynden är de första som avslöjar färgteckningen hos utdöda havsdjur.

Johan Lindgren är geologiforskare vid Lunds universitet och har lett den internationella forskargrupp som har undersökt fossilen.

– Ja, det vi har tittat på är den kemiska sammansättningen hos något som påståtts vara fossilt skinn från tre utdöda havsfossiler. Och vi kan konstatera att det här fossila skinnet består av djurens egna pigment, något speciellt  pigment som kallas melanin och vilket förmodligen då gjort de här djuren väldigt mörka i färgen.

Är det här något forskarna har känt till länge?

– Ja, alltså, färgen på djur är något som fascinerar för det säger ju mycket om hur de här djuren har levt och fungerat. Men, man har tidigare  inte kunnat säga så mycket- - man har bara kunnat gissa sig till och anta – men nu har vi då teknik och möjlighet att faktiskt analysera det kemiska innehållet och för första gången då faktiskt få kemiska molekylära data från själva pigmentet, vilket ju då öppnar upp för ett helt nytt fält, säger Johan Lindgren vid Lunds Universitet.

Frank Radosevich
frank.radosevich_ii@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista