Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt inledningstalar på Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm på fredagen. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Vinster i välfärden huvudfrågan för Vänsterpartiet

4:36 min

På fredagen inledde Vänsterpartiet sin kongress. Den absolut viktigaste valfrågan är att stoppa vinsterna i välfärden. Enligt Jonna Sima, politisk redaktör på webbtidningen Dagens Arena, är det ett parti med stärkt självförtoende som går ut valrörelsen, och med fler frågor än välfärden.

– Vänsterpartiet vill ju gärna prata om framtidsinvesteringar, som motsats till skattesänkningar, som högern står för. Det handlar om att satsa på bostadbyggande, framför allt hyresrätter och renoveringar av miljonprogrammen. Så satsningar på kollektivtrafiken, och även då så klart ökad bemanning i äldreomsorgen, sjukvården och skolan är viktigt för Vänsterpartiet.

– Men samtidigt har de också två till profilfrågor numera som är feminismen och klimatpolitiken. Så det är också frågor som kommer att behandlas, säger Jonna Sima.

Vänsterpartiet har profilerat sig som det enda partiet som garanterar att det inte blir några borgerliga partier i en eventuell rödgrön regering. Detta efter den socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfvens uttalande om att han skulle kunna tänka sig att regera med stöd av Centerpartiet och Folkpartiet.

När 2013 inleddes var Vänsterpartiet ett fem-procentsparti, sedan har stödet ökat under året för att vara uppe i närmare åtta procent i Sifos stora väljarbarometer i december. Den bästa mätningen sedan Jonas Sjöstedt blev partiledare 2012, påpekar Jonna Sima.

Även om det skulle gå bra för Vänsterpartiet i riksdagsvalet är det i dagens läge mycket oklart om de kommer att ingå i en eventuell regering om de rödgröna vinner valet. Men det att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sagt att han kan tänka sig att bilda en regering med stöd av Centerpartiet och Folkpartiet tror inte riktigt Jonna Sima på.

– Jag tror att Stefan Löfven hellre vill ha en regering med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det där var nog mer en flört om det inte skulle räcka med de två stödpartierna. Men sedan är det inte helt säkert att Vänsterpartiet kommer att ingå i regeringen och få ministerposter. Men de kommer att ha ett nära samarbete. Majoriteten av Vänsterpartiets väljare tycker att partiet ska bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det finns också röster som säger att Vänsterpartiet skulle tjäna på att stå utanför ett regeringssamarbete för att då slipper man ta skulden om S och MP skulle svänga för mycket åt höger för att Vänsterpartiet riktigt skulle kunna stötta den politiken.  Men om opinionen står sig som det är i dag så lutar det åt att det blir en S-, MP- och V-regering nu till hösten, säger hon.

Kongressen ska också välja partiordförande, och utan tvekan kommer Jonas Sjöstedt att väljas om. Det är nu nästan på dagen två år sedan han valdes till ny partiledare efter Lars Ohly. Och trots att Sjöstedtseffekten kanske uteblev så har han betytt mycket för partiet, säger Jonna Sima.

– De har sina bästa opinionssiffror på flera år och det beror nog dels på att Socialdemokraterna har haft en skakig period med Håkan Juholt, och sedan svängt högerut, något som gynnat Vänsterpartiet. Men Jonas Sjöstedt låter också annorlunda än Lars Ohly. Han låter mer som en "gammalsosse" tycker jag. Och till skillnad från sin företrädare har han aldrig kallat sig kommunist, och han har alltid tagit ställning mot kommunismen i Vänsterpartiet. Han har inte det bagaget som var en belastning för Lars Ohly.

– Och sedan att har han valt att driva frågan om vinster i välfärden väldigt tydligt. Det har varit väldigt lyckat för Vänsterpartiet för den frågan har ju påverkat hela samhällsdebatten. Jag tror att när kongressen är slut på söndag så är det ett Vänsterparti med stort självförtroende som kommer att gå ut i valrörelsen. De har vind i seglen just nu, säger Jonna Sima, politisk redaktör på webbtidningen Dagens Arena.

Olgica Lindquist
olgica.lindquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista