1 av 5
Demonstration mot rasism i Kärrtorp i december. Foto: Anders Wiklund / TT
2 av 5
Foto: TT
3 av 5
Foto: TT
4 av 5
Foto: TT
5 av 5
Foto: SR
Kärrtorpsmanifestationen:

"Folk är stolta över att ha varit med i Kärrtorp"

0:59 min

För exakt tre veckor sedan samlades runt 16 000 människor i Kärrtorp södra Stockholm för att demonstrera mot rasism och våld. Så här i backspegeln var det alldeles överväldigande, säger en av initiativtagarna.

Bakgrunden till den stora uppslutningen i Kärrtorp sista helgen före jul var en demonstration veckan innan då ett hundratal Kärrtorpsbor hade samlats för att demonstrera mot nazistiskt klotter i Kärrtorp och då attackerades av nazister. En händelse som väckte avsky hos många och ledde till liknande antirasistdemonstrationer över hela landet.

Bakom de båda demonstrationerna i Kärrtorp stod nätverket Linje 17 mot rasism. En av initiativtagarna till manifestationerna är Sandra, att det skulle komma så många hade hon inte räknat med, och det var en fantastisk känsla att se så många samlade på Kärrtorps IP säger hon

– Det var underbart. Det var fantastiskt redan veckan innan att se flera hundra människor, men den här veckan var ju överväldigande. Vi hade inte alls räknat med sån respons även om vi förstod att många ville komma. Jag måste erkänna att jag inte förstod att det var så många för jag stod på scenen och kunde bara se ett hav av människor, men jag visste inte hur många vi pratade om förrän polisen informerade om det.

– Det är en överväldigande, underbar känsla att se att så många vill aktivt gå ut och stå upp mot rasism. Jag tror att det har hjälpt väldigt mycket, det har gett en bredare sammanhållning med en ökad medvetenhet, många som vill engagera sig och som nu verkligen tar för givet att vi kommer att stå tillsammans i den här frågan. Folk är väldigt stolta över att vara en del av den här demonstrationen och rörelsen.

Du sa att man hör folk tala med varandra i Thaikiosken?

– Precis. Jag har hört flera gånger hur folk som inte känner varann starta upp en konversation och säga: "Var du på demonstrationen? Ja! Ja, det var jag också! Vad såg du för nånting? Vad hände?" Och verkligen börja diskutera vad som faktiskt försiggår där vi bor, säger Sandra från Nätverket Linje 17 mot rasism.

Loukas Christodoulou
loukas.christodoulou@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista