V är inte emot icke vinstorienterade alternativ till kommunalt drivna verksamhet i välfärden.Foto: Jessica Gow/TT

V-kongressen valde huvudfrågor inför valåret

5:32 min

Vänsterpartiet vill lyfta fram frågan om sex timmars arbetsdag, lyfta kulturen och grundlagsskydda public service. Men framförallt är V partiet som ska strida mot vinstintressen i välfärden sade partiledaren Jonas Sjöstedt i sitt avslutande tal på V-kongressen.

– Det är vinsterna i välfärden som kommer att bli vår viktigaste valfråga.

Den omvalde partiledaren Jonas Sjöstedt betonade på nytt i sitt avslutningstal att Vänsterpartiet har valt sin särfråga inför valet. Ulla Andersson är Vänsterpartiets ekonomiska talesperson.

– Det är en stor enighet i Vänsterpartiet att vinster i välfärden, en välfärd att lita på - det är det som ska vara vår prioriterade fråga i valrörelsen och det känns jätteskönt att ha det gemensamma beslutet i botten och att vi, efter en väldigt bra diskussion, är så eniga i frågan.

Vinsterna i välfärden kommer alltså vara den ledande frågan för Vänsterpartiet i två viktiga val i år, det för EU och det andra till riksdagen, men även en äldre hjärtefråga - kortare arbetstid - får nu på nytt en starkare ställning som profilfråga, vilket var ett krav från kongressen. Vänsterpartiet planerar att bygga en starkare opinion i frågan och ge konkreta förslag.

Två nya frågor som kongressen tog ställning till är att Public Service ska grundlagskyddas och att kulturen ska garanteras en procent av statsbudgeten. Marknadskrafterna ska inte styra kulturområdet säger den kulturpolitiske talespersonen och tidigare partiledaren Lars Ohly.

– Att överlåta åt kommersialismens krafter att styra politiken innebär att mycket stora delar av kulturområdet kommer att försvinna. Därför att det helt enkelt inte finns en kommersiell bärighet. Och den konstpolitiken och kulturpolitiken den är mörker för kultursverige. Vi behöver en kulturminister och en regering som ser behoven av att satsa på kulturen. Både rent resursmässigt men också att uppmärksamma den kultur som inte är kommersiellt gångbar alla gånger. Så en kulturpolitik värd namnet återstår att föra. Den förs inte av den nuvarande regeringen, säger Lars Ohly.

Ett kulturparti men också ett rödgrönt parti; ett socialistiskt alternativ i förhållande till regeringens partier, men också bra sammansmältning av det bästa som de två påtänkta samarbetspartners i den regering som partiet hoppas på efter valet har att erbjuda - ungefär så skulle V vilja uppfattas av väljarna. Jonas Sjöstedt uttryckte redan i sitt inledande tal på kongressen att V har bättre miljöpolitik än MP. Partiets profilering är just nu inriktad på välfärden och sysselsättningen men V vill profilera sig även i miljö- och några andra frågor säger partiets vice ordförande Rossana Dinamarca:

– Bland annat utbildningsfrågan som har blivit en klassfråga. Vi ser väldigt tydligt hur segregationen slår när skolan blir allt mer orättvis och vad det spelar för roll för kunskapsresultaten men även för ökade klyfter när det gäller kunskap.

Den andra frågan är jämställdhet - säger Rossana Dinnamarca. Under de sju åren av borgerlig regering har skillnaden i nettoinkomst mellan kvinnor och män ökat med 40 procent . Sverige är inte längre världsledande när det gäller jämställdhet, påpekar hon. Lösningen finns till hands, menar Rossana Dinamarca.

– Den individualiserade föräldraförsäkringen är en nyckel i att förändra kvinnors ställning på arbetsmarknaden, löner och pensioner osv…

Den största överraskningen på kongressen hade med jämställdhetsfrågan att göra, eller med feminismen som en del uttryckte det. Valberedningens förslag underkändes och pläderingen inför omröstningen handlade om vem som är bäst feminist. Till slut petade kongressen ned toppnamnet på EU-listan Mikael Gustavsson och valde Malin Björk på plats ett.

– Vi kommer att vara en viktig röst där. Och jag hoppas verkligen att jag och Mikael Gustavsson kommer att jobba ihop och jag tror att V kommer att få två mandat.

Malin Björk menar att ett år med två val av vilka ett är valet till EU- parlamentet är ett bra tillfälle att visa vad man går för.

--Att visa och vara tydlig med att det som vi står för på nationell nivå det står vi också för på EU nivå: vi försvarar välfärden, vi arbetar mot privatiseringar och liberaliseringar av välfärd också på EU-nivån .Vi jobbar för feministiska frågor, vi jobbar med antirasistiska frågor - det gör vi också på EU-nivån. Miljöfrågor också,  säger Malin Björk ny toppkandidat för V i EU-valet.

Antirasism var också temat i partiledarens avslutningstal då Jonas Sjöstedt gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och deras ledare Jimmie Åkesson som enligt Jonas Sjöstedt inte bara är en rasist, utan en del av det borgerliga politiska etablissemanget. Sjöstedt säger för SR International att han inte är rädd att diskussioner om till exempel invandringen ska ge bränsle åt SD eller stödja deras agenda. Någon måste stå emot och då är det vänstern som bör anta den rollen, säger Jonas Sjöstedt.

– SD är ett rasistiskt parti, vi tänker att gå i klinch med deras värderingar, vi tänker bemöta dem i debatten, det går inte att avstå från att ta den diskussionen, säger Jonas Sjöstedt, den nyomvalde Vänsterpartiledaren. Den tre dagar långa kongressen som hölls på Münchenbryggeriet i Stockholm avslutades på söndagen . Den gav ett avstamp till de valen som väntar under 2014 - Europaparlamentsvalet i maj och riksdags-, landstings- och kommunalvalen i september.

 Olgica Lindquist

olgica.lindquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista