Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven talar om Sveriges framtida säkerhetspolitik. Foto Henrik Montgomery/TT.
Folk och Försvar 2014

S vill stärka det svenska inflytandet i FN

1:14 min

Nästa internationella insats som Sverige deltar i ska vara FN-ledd, sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på Folk och Försvar i Sälen. En S-ledd regering hade redan varit igång med arbetet för att få en plats i säkerhetsrådet, säger han.

– Det blev uppenbart för mig när jag var i New York i höstas att det arbetet inte ens är påbörjat. Den här regeringen aviserade hösten 2011 i budgetpropositionen att vi avser att kandidera för 2017-18. Då när jag var där, hösten 2013, hade ingenting gjorts. Det är viktigt för oss att göra det, och det är också därför vi säger att nästa fredsbevarande styrka som vi är med i, den ska vara FN-ledd. Det är för att visa att vi tar ansvar för Förenta Nationerna, säger Stefan Löfven.

Men ser ni inga risker med att satsa på ett FN-organ med ett så pass heterogent säkerhetsråd, med tanke på hur det gått i exempelvis Syrien-frågan?

– Förenta Nationerna är världssamfundets gemensamma organisation. Man kan ha synpunkter på det, och vi vill gärna reformera det. Till exempel när det gäller Säkerhetsrådets ansvar för den här principen att skydda. Det vill vi reformera, men det gör vi ju inom ramen för FN. Det är bara att tänka på alternativet – om vi inte hade något Förenta Nationerna. Så det är klart att vi ska stärka FN, och det kommer vi vara väldigt aktiva i.

Skulle man skicka större truppinsatser, om insatsen var FN-ledd istället för Nato-ledd?

- Det får avgöras från fall till fall, det kan inte jag stå och säga här och nu hur stora trupperna skulle bli. Det blir ju på en förfrågan i så fall från Förenta Nationerna om Sverige kan bidra, och vad vi kan bidra med. Och då är det vi som beslutar om det från fall till fall, säger Socialdemokraterna partiledare Stefan Löfven.

Hansjörg Kissel
hansjorg.kissel@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista