Så ser den ut, den nya tidningen, säger Johan Ehrenberg. Andreas Gustavsson är chefredaktör och Maria Holm redaktionschef på Dagens ETC./Foto: Jessica Gow/TT.

Sverige har fått en ny nationell dagstidning

"Det är en röd nyhetstidning för grönare värld"
3:24 min

För första gången på många år finns det i Sverige en ny dagstidning. Dagens ETC startar samtidigt som många andra papperstidningar har problem med ekonomin. Men den nya tidningens grundare och ägare till ETC förlag Johan Ehrenberg ser det som en politisk uppgift att skaffa en annorlunda röst i tidningsbranschen.

– Det är en morgontidning, det är en nyhetstidning men till skillnad till alla andra nyhetstidningar så är det en röd nyhetstidning för en grönare värld. Det är alltså medvetet en tidning som säger att vi har en ideologi, vi är röda, vi kommer att välja nyheter som vilken annan nyhetsredaktion som helst, men när det gäller opinion och ledarsida så är vi väldigt tydliga.

Sedan socialdemokratiska tidningar tystnat en efter en finns det ett stort behov av en annan nationell röst än den som de blå tidningarna erbjuder, menar Johan Ehrenberg.

Liknande tidningar finns till exempel i Norge och Danmark men inte här i Sverige, säger han.

– Nej, men Sverige är ett U-land när det gäller demokratiska diskussioner mellan olika grupper, alltså tidningarna är extremt starkt borgerliga i Sverige. Det har de varit hela tiden. Däremot har Sverige en väldigt stark Public Service jämfört med andra länder och det är lite grann för att balansera att nästan alla tidningar ägs av stora borgerliga koncerner. Och det är viktigt att de har politiska ambitioner. Jag menar: Bonnier kommer aldrig att tillåta en socialdemokratisk ledarskribent - det har de sagt rakt upp och ner. Traditionellt har det funnits lokala röda svar men alla de är krossade sedan 80-talet och fram.

Att starta en ny tidning under valåret kan bli gynnsamt. När folk är beredda att byta det parti man röstar på kan det tänkas att de också byter sin morgontidning, resonerar Johan Ehrenberg, ägare till ETC förlag. Han berättar att redaktionen är spridd i olika centra runt om i Sverige, vilket också är unikt, säger han.

– Det som händer, händer inte bara i Stockholm - det händer i hela Sverige. Och då är det mycket närmare från Malmö till Köpenhamn om man ska diskutera dansk politik eller till Kristianstad om man ska diskutera svensk politik. Så vi får helt enkelt bättre bevakning av nyhetspolitiken.

I två frågor kommer Dagens ETC att skilja sig kraftigt från den borgerliga pressen, säger Johan Ehrenberg.

– För det första: ekonomi. Där vi har mycket mer kvalificerad analys av statsbudgetar, möjligheten till offentliga sektorn att investera, möjlighet till löneförändringar och sådant. Där har vi en dels kvalificerad, men också väldigt annorlunda, infallsvinkel för att vi vill utjämna skillnader osv.. Den andra frågan där vi kommer att vara väldigt tydliga och pressa på hela tiden det är klimatfrågan. Där vi är väldigt oroliga över hur den frågan hanteras politiskt och ekonomiskt.

Tidningen Dagens ETC som har som ambition att bli ett alternativ till Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter eller Göteborgsposten, kommer också att energiförsörjas helt och hållet av egna solceller. Första numret av denna "röda nyhetstidning för en grönare värld" dök upp i måndags, men redan är det runt 5000 prenumeranter som har bestämt sig för den.

Anne Rentzsch

anne.rentzsch@sverigesradio.se

Olgica Lindquist

olgica.lindquist@sverigesradio.se

Medieexpert: "Den stora fördelen de har är deras engagerade läsare"

#text=5756363#Dagens ETC dyker upp i tider då det är svårt för många att klara sig i branschen. Men Ingela Wadbring som är professor i medieutveckling tror ändå att Dagens ETC har en schysst chans att klara sig på mediamarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".