1 av 2
Fredrik Bynander, vetenskaplig ledare för forskningsprogrammet Crismart på Försvarshögskolan. Foto: Hansjörg Kissel/Sveriges Radio.
2 av 2
"Vi är duktiga på många sätt i Sverige, men här handlar det om ett område som vi absolut kan utveckla", sa försvarsminister Karin Enström på Folk och Försvar. Foto: Hansjörg Kissel/Sveriges Radio.
Folk och Försvar 2014

Försvarsmakten måste bli bättre på cyberhot

3:03 min

Hotbilden är bredare i dag och därför måste det finnas olika verktyg för att kunna bemöta olika cyberhot. Försvarsmakten måste samverka mer med olika samhällskrafter för att göra det, säger försvarsminister Karin Enström.

– Dels handlar det om den bredare informationssäkerheten och där har ju regeringen tillsatt en utredning för att kunna ta fram en nationell strategi. Men det handlar också om hur man kan stärka både offentligt och privat för att ha mer robusta lösningar för att minska sårbarheten. Och sen handlar det naturligtvis också om hur försvarsmakten ska kunna skydda sina system. Vi behöver öka vår uppmärksamhet och se över hur vi kan stärka robustheten i IT-systemen eftersom i princip alla verksamheter är så beroende av fungerande IT, sa försvarsminister Karin Enström på konferensen Folk och Försvar i Sälen.

Redan på 90-talet uppkom begrepp som "cyberkrig", på den tiden fortfarande med viss smak av science fiction. Den omfattande hackerangreppen mot Estland 2007, som drabbade regering och parlament, och Stuxnet-attacken mot Iran 2010 visade sen tydligt att cybersäkerhet blivit en del av statens försvarsansvar.

Kompetenserna inom cyberförsvaret ligger dock oftast inte hos statliga myndigheter utan hos privata företag och enskilda individer. Det har påståtts att cybersamarbetet mellan civilsamhället, staten och näringslivet kan fungera bättre i länder där det finns väldigt starka band mellan dessa aktörer, såsom i Ryssland eller Kina, medan samverkan i EU-länderna är mindre utvecklad. I Sverige tar staten fortfarande för mycket plats, säger Fredrik Bynander, vetenskaplig ledare för forskningsprogrammet Crismart på Försvarshögskolan.

– Jag tror det kan vara så. Jag tror också att staten internt inte är tillräckligt samordnad i dag. Om vi tittar på hur ansvaret för cyberfrågarna ligger i den offentliga sektorn i dag så är det lite för splittrat. Försvarsmakten har här en tung del. Och vad det gäller de mer civila frågorna så skiljs de lite för hårt åt från de säkerhetsrelaterade, säger Fredrik Bynander.

Cyberhoten kan endast bemötas i samarbete mellan försvaret och samhällsaktörer, säger han. Att försöka skilja dem åt är inte längre tidsenligt.

– Vår approach till cybersäkerhet är fortfarande ganska valhänt. Jag tror att Enströms poäng var att det finns en stark militär dimension i cyberfrågorna, men att den omöjligen kan stå isolerad. Det måste vara så att vi har en samlad, nationell strategi. Man kan inte se samhället och den militära sidan som två isolerade fält. Den tiden är förbi, säger han.

Bynander tror också att kompetenserna inom cybersäkerhet är mångfaldiga i det svenska samhället eftersom nät- och IT-kulturen är så pass utvecklad här:

– På grund av den höga datorvanan i Sverige och det faktum att vi har exporterat ganska mycket hackers och problem till hela den internationella informationssäkerhetsarenan så har vi också en viss förståelse av vilka antagonistiska hot som finns där. Vi har varit igång med dessa frågor länge och vi har tvingats vara det, säger Fredrik Bynander, vetenskaplig ledare för forskningsprogrammet Crismart på Försvarshögskolan.

Hansjörg Kissel
hansjorg.kissel@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista