Renstatyer från Caught by Umeå, en europaturné som genomfördes under september och oktober för att väcka intresset för den nya europeiska kulturhuvudstaden Umeå. Foto: Karen Eira/Sameradion/Sveriges Radio.

Umeå kulturhuvudstads samesatsning får kritik

4:12 min

Snart blir Umeå Europas kulturhuvudstad, med fokus på bland annat samisk kultur. Men samtidigt kritiserar en tysk människorättsorganisationen hur Sverige behandlar den samiska minoriteten.

Sarah Reinke från organisationen Gesellschaft für bedrohte Völker som kan översättas som "Föreningen för hotade etniska grupper" säger att hon befarar att arrangemangen lyfter fram kulturella och folkloristiska inslag men drar bort uppmärksamheten från de problem som samerna har och som det också har rapporterats om internationellt. I synnerhet gäller det de gruvetableringar som hotar renskötselområden. I Umeå i år, menar Sarah Reinke, bör man betona att samisk kultur är i stor fara.

Sarah Reinke skulle gärna vilja se att Umeå också visar på vilket sätt som samerna gör motstånd mot gruvprojekten. Ett motstånd som stöds även av många andra människor i Sverige, säger hon. Man borde visa att det finns saker bortom kultur, klädsel och språket som är i fara, säger hon. Hon föreslår bland annat att organisatörerna tar kontakt med protestgrupper och påpekar att Sverige har det internationella samhällets ögon på sig.

Nils-Henrik Sikku, som leder det samiska konstnärliga rådet som är knutet till arbetet med kulturhuvudstadsåret, bekräftar att Umeå kommer att bli centrum för de samiska aktiviteterna under den här perioden. Men han ger en helt annan bild av det som komma ska.

– Det här är en av de största samekulturella satsningarna som gjorts i det här landet. Så det kommer givetvis att påverka både bilden av det som har skett och det som kommer att ske i framtiden. Och det kommer att ske aktiviteter utanför själva kulturhuvudstadsåret. Där kommer samerna att visa upp sin bild av det hela. Det kan ju bli demonstrationer och aktioner till exempel. Så det kommer att märkas och det kommer att lämna spår efter sig. Det är jag helt övertygad om, säger han.

Nils-Henrik Sikku, som alltså leder det samiska konstnärliga rådet, vill gärna redovisa det som Umeå 2014 har gett stöd till och det arbete som pågår kring den samiska kulturpresentationen.

– Jag kan nämna konstkollektivet Koncentrat från Kiruna. De har fått stöd för ett projekt som handlar om markanvändning och exploatering. Det är konstnärer som tar upp problematiken utifrån ett konstnärligt perspektiv. Och det här är ett givet tema – dessa markexploateringar som är så aktuella. Det kommer att bli en seminarieserie på minst tio seminarier där Svenska samernas riksförbund samarbetar med Centrum för Samisk forskning på Umeå universitet. Två teman för seminarierna är bland annat markexploateringar, urfolksforskning, rovdjurssituationen med mera, säger Nils-Henrik Sikku, från samiska konstnärliga rådet som är knutet till Umeå2014.

Men programmet övertygar inte Sarah Reinke från tyska Föreningen för hotade etniska grupper. Hon menar att det faktum att FN-kommittén mot rasism kritiserade Sverige och bad regeringen att stoppa nickelgruvan i Västerbotten var en stor internationell framgång. Nu är det dags att kräva mer av den svenska regeringen.

– Vi väntar tillsammans med samerna på regeringens svar som ska komma före slutet på januari, och vi vill se vilka argument Sverige har för att öppna gruvorna i norra Sverige, säger Sarah Reinke från Gesellschaft für bedrohte Völker, eller "Föreningen för hotade etniska grupper".

Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå invigs helgen 31 januari till 2 februari.

Dieter Weiand
dieter.weiand@sverigesradio.se

Olgica Lindquist
olgica.lindquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista