Det är hundra år sedan SCB gav ut sin första årsbok. Då om ett helt annat Sverige än i dag. Foto: Kavoos Akhtari/SR.

SCB har sett ett helt nytt Sverige växa fram

2:50 min

Det är hundra år sedan Statistiska centralbyrån (SCB) gav ut sin första årsbok. Ulf Jorner, historiker och tidigare avdelningschef vid SCB, har tittat tillbaka i statistikböckerna och ser tydligt att Sverige i dag är ett helt annat samhälle än 1914.

– Det är ett helt annat samhälle som vi har nu. Ska man välja en sak så är det urbaniseringen. När vi började så bodde 50 procent av svenskarna på landsbygden, och nu är det runt 80 procent i städerna, så det är en oerhörd skillnad. Samma skillnad finns även att man då jobbade på jordbruket på den gamla goda tiden, och i dag jobbar man inom servicenäringen, så det där är en enormt stor skillnad, säger Ulf Jorner.

Nu fyller Statistiska centralbyråns årsbok hundra år. Boken ger en bild av hur det svenska samhället ser ut, i form av texter, tabeller och diagram. Första boken gavs ut 1914 och då hette den genomsnittliga svenska familjen Johansson och bodde på landsbygden. Skulle man ta sig någonstans var det med tåg, och i stället för att kommunicera via sms så skickade man telegram.

I dag heter familjen Andersson och bor i en stad. Järnvägen har minskat med 2 700 kilometer vilket motsvarar en sträcka från Malmö till Sundsvall tre gånger. I stället har vägarnas längd ökat från 62 000 kilometer till 261 000 - en sträcka på drygt fem varv runt jorden. 1914 skickades det 718 000 telegram på ett år, och i dag skickas fler sms på drygt 20 minuter.

Migration har också spelat stor roll i samhällsförändringen, berättar Ulf Jorner.

– Den har ändrats oerhört mycket. 1914 var Sverige fortfarande ett utvandrarland. Den stora vågen av utvandring till främst USA hade avklingat, men det var fortfarande utvandring. Vi har fortfarande utvandring, folk som flyttar ut eller tillbaka, men vi är ett invandrarland på ett helt annat sätt nu, säger han.

Det svenska samhället har genomgått en genomgripande förändring, och enligt Ulf Jorner är det svårt att hitta något som är likadant som för hundra år sedan. Och nostalgiker som tycker att det var bättre förr har inte Ulf Jorner något över för.

– Ska man titta på statistiken och läsa den så var det mycket sämre förr. Du kan ta en sådan sak som barnadödligheten. Jag kommer inte ihåg exakta siffror men när vi börjar med svensk statistik ligger barnadödligheten på 25 procent och det är inte i närheten av vad vi har nu. Nu ligger vi en bra bit under en procent, och det måste vara en oerhörd skillnad. Vi har bättre sjukvård och vi har det bättre ställt. Jag tror att det är svårt att hitta någonting som var bättre förr.

Kavoos Akhtari
kavoos.akhtari@sverigesradio.se

Isabelle Swahn
isabelle.swahn@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista