Gunnar Hedberg (M) ska tillsammans med Lars Stiernkvist (S) resa runt i kommunerna under våren. Foto: Uppsala kommun.

Han ska få kommunerna att ta emot flyktingar

2:50 min

Det saknas platser i kommunerna för de flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige. Därför har regeringen nu utsett två flyktingsamordnare som under våren ska resa runt i landet och försöka förmå de kommuner som har ett lågt flyktingmottagande att ta emot fler.

– Det är kolossalt motiverande att vi nu, och framför allt med den är lösningen: en moderat och en socialdemokrat,  som tillsammans åker ut och för dialog med kommunerna. Det känns väldigt motiverande, säger en av samordnarna, den moderate riksdagsmannen Gunnar Hedberg.

Förutom moderate riksdagsmannen och tidigare mångåriga kommunalrådet i Uppsala, Gunnar Hedberg har regeringen utsett det socialdemokratiska kommunalrådet i Norrköping Lars Stiernkvist till flyktingsamordnare. Och att det är två personer med lång erfarenhet av just kommunalpolitik är ingen tillfällighet. Gunnar Hedberg.

– Vi är ju båda erfarna kommunala företrädare. Jag själv har varit kommunalråd i Uppsala i 29 år. Så vi kommer ju inte bara som statliga företrädare, vi kommer också som några som väl känner till det slitsamma arbetet i kommunerna, och hoppas på det sättet också kunna ha en högre trovärdighet genom att vi har så stor erfarenhet av hur kommuner arbetar och ser på olika saker, säger han.

Det kommer många asylsökande till Sverige just nu, och många beviljas också asyl. Men eftersom det saknas platser ute i kommunerna, finns det nu nästan 10 000 personer som fått uppehållstillstånd men som sitter kvar på anläggningsboendena utan en kommunplacering.

Integrationsminister Erik Ullenhag säger till Svenska Dagbladet att det är provocerande att vissa kommuner med en god arbetsmarknad tar emot så få flyktingar, och har tar Danderyd, Tyresö, Vellinge och Kungsbacka som exempel. Alla de kommunerna är moderatstyrda, men att moderatstyrda kommuner skulle vara mindre solidariska än andra, tror inte Gunnar Hedberg.

– Nej, det tror jag inte, utan det är väl så att man försöker se de problem som man upplever är störst för ens medborgare. Då hoppas vi att vi i dialog ska kunna tillföra ytterligare viktiga perspektiv.

I den dialogen tänker Gunnar Hedberg bland annat trycka på den omläggning av det statliga ersättningssystemet som regeringen drivit igenom. Det handlar om att de kommuner som tar ett större ansvar ska få mer pengar per flykting, än de som tar ett mindre ansvar. Det handlar om att lyssna och om att övertyga, säger Gunnar Hedberg.

– I vårt uppdrag ser jag att dialog och den morot som regeringen nu har skapat med det nya ersättningssystemet, att det ska vara det mest framgångsrika.

Så det blir mer morot än piska?

– Det hoppas jag verkligen, säger riksdagsmannen Gunnar Hedberg (M).

Anders Ljungberg
anders.ljungberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista