Fadime Sahindal mördades av sin far för tolv år sedan. Foto:Pontus Lundahl/TT
tolv år sedan mordet på Fadime

Hedersvåld uppmärksammas när Fadime hedras

3:36 min

Den 21 januari är det tolv år sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala av sin pappa. Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime håller nu en fyra dagar lång manifestation för att uppmärksamma hennes minne och lyfta frågan om hedersvåld.

Tidigare hade hedersmördade unga kvinnor som bland annat Pela Atroshi uppmärksammats i media, men mordet på Fadime var det som verkligen lyfte upp hedersvåldet i den politiska debatten i Sverige. Så här sa Fadime Sahindal i en intervju med SR International 1998 någon vecka efter den första rättegången där hon vittnat mot sin bror som misshandlat henne:

"Då kom den här ilskan inom mig och jag tänkte, aldrig att jag kommer att lägga mig ner för de här människorna. Jag kämpar framför allt för min egen rättighet som kvinna. Jag menar, det är min grundläggande rättighet att jag ska få bestämma över mitt eget liv."

Tre och ett halvt år senare mördas hon av sin pappa. Han skjuter henne med två skott när hon öppnar dörren. Mordet på den då 26-åriga Fadime Sahindal den 21 januari 2002 i Uppsala väckte på allvar frågan om hedersvåld i Sverige.

För att hedra henne och andra offer för hedersrelaterat våld hölls i söndags en minneshögtid på Berns i Stockholm, med tal, sång och scener ur föreställningar. Samtidigt presenterade justitieminister Beatrice Ask ett lagförslag som ska göra äktenskapstvång till ett brott. Sara Mohammad är ordförande i riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime och hon säger att det trots allt hänt mycket under de tolv år som gått sedan Fadime mördades. Myndigheterna är mer medvetna om problemet och det är också de som är utsatta för hedersvåld, säger hon.

– De utsatta är mer medvetna om sina mänskliga rättigheter, om svensk lagstiftning, om sin vilja och framtid och rätt att säga ifrån. Man kan inte säga om våldet i sig har ökat, men medvetenheten har ökat och då blir det fler som anmäler och då blir det fler som tar kontakt med oss. Sedan har debatten och diskussionsklimatet förändrats från den tiden till nu tolv år senare. Vid den tiden var inte killarnas utsatthet på tapeten, det pratar vi också om idag, säger Sara Mohammad. 

Förutom minnestunden och olika seminarier och utbildningar så har också 27 så kallade Fadime-ambassadörer utsetts. De ska hålla frågan levande nu när det är valår. En av dem är Gulan Avci, folkpartistisk riksdagspolitiker.

 – Dels handlar det om att jag fortsätter att bedriva politik i min politiska roll. Det handlar om att fortsätta skriva debattartiklar. Det handlar om att åka ut till skolor och informera om hederskulturen och dess avigsidor som drabbar minst 70 000 unga pojkar och flickor i Sverige. Unga som tvingas leva ett hedersrelaterat liv, ett liv som inskränker deras grundläggande mänskliga rättigheter. Men också att det här året då vi går in i ett supervalår se till att hedersfrågorna inte glöms bort på den politiska agendan, säger Gulan Avci. 

Enligt en rapport från Ungdomsstyrelsen från 2009 så är det omkring 70 000 ungdomar i Sverige som inte ät fria att själva välja sin livspartner. Det finns mycket kvar att göra säger Sara Mohammad från Glöm aldrig Pela och Fadime. 

– Myndigheterna och politikerna måste prata klarspråk, det gör man fortfarande inte. Men självklart, de fall som skett - Abbas som blev hedersmördad i Högsby, Maria som blev hedersmördad i Landskrona, Mustafa som blev hedersmördad i Göteborg, Manidja i Hallunda - vi upplever att de fallen har blivit mer uppmärksammade, det talas mer om konsekvenser och risker att inte bry sig om de utsatta. Men som sagt, det finns mycket kvar att göra, säger Sara Mohammad, ordförande i organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Hewa Abdelzadeh
hewa.abdelzadeh@sverigesradio.se

Maria Quistberg
maria.quistberg@sverigesradio.se

 Intervjun med Fadime Sahindal 1998 gjordes av Olgica Lindquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista