Fredskonferens om Syrien viktig för Sverige

"Jag hoppas att det blir början på en process"
2:51 min

Den internationella fredskonferensen om Syrien är mycket viktig, säger Robert Rydberg, chef för UD:s enhet för Mellanöstern och Nordafrika.

– Syrien är en viktig konflikt därför att den är en av de värsta humanitära katastrofer som har drabbat oss på årtionden. Det är en konflikt som hotar att sätta Mellanöstern i brand. Och det är också en konflikt som berör Sverige direkt, genom att vi har så många människor med syrisk bakgrund här i Sverige, säger Robert Rydberg, chef för Utrikesdepartementets enhet för Mellanöstern och Nordafrika.

Turbulensen har varit stor redan innan konferensen, och delar av den koalition av grupper i opposition mot Assadregimen i Syrien som skulle delta i fredskonferensen säger nu att de inte kommer. Och flera av de mest betydelsefulla väpnade syriska rebellgrupperna har tagit avstånd från konferensen.

Sverige kommer framför allt att trycka på vikten av att jobba för en politisk lösning på konflikten, säger Robert Rydberg. 

– Det finns bara ett sätt att få slut på det här kriget, och det är en politisk lösning. Och därför är det väldigt viktigt för oss att ge ett kraftfullt stöd till FN. Till FN:s särskilde representant som har som uppgift att leda det här arbetet. Så det är inte bara ett möte nu i morgon i Montreux, utan det viktiga är det som fortsätter därefter, när de syriska parterna ska träffas under FN:s ledning för att fortsätta arbetet.

FN:s generalsekreteraren Ban Ki-moons inbjudan till Iran att delta i mötet väckte ett ramaskri, och han fick senare dra tillbaka inbjudan. Men Iran är ett av de länder som spelar viktigast roll i Syrien, säger Robert Rydberg.

– Iran är en viktig aktör i den syriska konflikten, och på ett eller annat sätt så är Irans medverkan nödvändig för att hitta en lösning. Sen är det alldeles uppenbart - det visar de senaste dygnens händelser - att något har någonstans gått fel i den diplomatiska kommunikationen.

Angående vilka förväntningar Sverige har på den här fredskonferensen så tycker Robert Rydberg att man ska vara realistisk och se att det inte kommer att gå fort.

– Konferensen kommer inte i sig att lösa några problem eller leda till någon överenskommelse, men vad jag hoppas på är att det ändå blir början på en process. En process som vi är väldigt medvetna om kommer att ta tid och kommer att bli väldigt svår, säger Robert Rydberg, chef för Utrikesdepartementets enhet för Mellanöstern och Nordafrika.

Beşir Kavak
besir.kavak@sverigesradio.se

Kurder markerar mot Syrienkonferens där de inte representeras

#text=5763675#oppositionen i Syrien. Vissa parter tar avstånd från fredskonferensen, medan andra inte tycker att de blivit inbjudna. En sådan part är kurderna i norra Syrien, som nu utropat en självstyrande provisorisk regering, bland annat för att markera sin egen politiska och geografiska närvaro inför konferensen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".