Kurder markerar mot Syrienkonferens

0:45 min

På tisdagen utropade kurder i norra Syrien en självstyrande provisorisk regering, bland annat för att markera sin egen politiska och geografiska närvaro inför den fredskonferens om Syrien där de inte finns representerade.

Det finns stora splittringar inom oppositionen i Syrien. Vissa parter tar avstånd från fredskonferensen, medan andra inte tycker att de blivit inbjudna. En sådan part är just kurderna i norra Syrien.

Utrikesdepartementets mellanösternchef Robert Rydberg säger till SR International att det är viktigt att den syriska oppositionen är öppen och inkluderar alla de grupper som finns i Syrien.

– Vad vi har sagt hela tiden till den syriska oppositionens företrädare är att det är viktigt att man är inkluderande och öppen. Det är viktigt att man får med representanter för alla de etniska och religiösa grupper som finns i Syrien. Kurderna har en viktig roll, och det är viktigt att man är öppen mot andra grupper i Syrien, mot kristna, mot alawiter och andra minoriteter. Det är viktigt för oss och det är viktigt att omvärlden verkligen uppmanar och uppmuntrar den syriska oppositionen att vara så öppen som möjligt.

Beşir Kavak
besir.kavak@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista