Richard Bergfors, vd Max hamburgerrestauranger. Foto: TT.

Hamburgerkedja får kritik för brev till anställda

1:47 min

Hamburgerkedjan Max har fått kritik efter en formulering i ett månadsbrev som har tolkats som en uppmaning till anställda att rösta på Alliansen i valet.

– Jag har aldrig försökt att påverka någon att rösta i någon som helst inriktning. Utan mitt interna nyhetsbrev som går ut till mina chefer, och som går ut en gång i månaden har tyvärr misstolkats. Och jag kanske uttryckte mig lite klumpigt eftersom det har misstolkats, och det beklagar jag. Men i sakfrågan står jag fast.

Sakfrågan som Max vd Richard Bergfors står fast vid är åsikten att det vore en katastrof för hela restaurangbranschen om restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga höjdes, som Socialdemokraterna sagt att de ska göra om de vinner valet.

Det var också det han skrev i sitt månadsbrev:

- "Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt."

Detta har många tolkat som en uppmaning till de anställda, om att de ska rösta borgerligt. Brevet har delats flitigt på sociala medier och bland annat lett till en Facebookgrupp med flera tusen anhängare, som vill bojkotta hamburgerrestaurangen som en reaktion.

Richard Bergfors säger att det här för honom är en väldigt viktig branschfråga som han kommer fortsätta prata om och arbeta för. Men att den som är vänster eller socialdemokrat och jobbar på Max absolut inte behöver känna något tryck från ledningen om hur man ska rösta.

– Absolut inte, det vore mig helt främmande. Vi har en väldigt öppen och ärlig dialog i vårt företag, och jag har alltid haft den dialogen med mina anställda och försöker informera om vad som händer i omvärlden, och vad som händer i företaget. För att jag tycker att det är viktigt att man är involverad och vet vad som gör att jag ligger vaken på nätterna. Vi har aldrig hotat någon och skulle aldrig ens tänka på att göra det, säger Richard Bergfors.

Loukas Christodoulou
loukas.christodoulou@sverigesradio.se

Ingrid Forsberg
ingrid.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista